Το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα αύξηση κατά περίπου 10% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, απόφαση που απειλεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. «Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται κατά 9,3% κυρίως εξαιτίας της διακοπής της τροφοδοσίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αιγυπτιακό φυσικό αέριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μποάζ Στέμπλερ.

Το υπουργείο είχε προγραμματίσει αρχικά αύξηση κατά 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το αιγυπτιακό φυσικό αέριο ήταν τους τελευταίους μήνες στόχος επανειλημμένων επιθέσεων στη χερσόνησο του Σινά, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένες διακοπές στην τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτρικής ενεργείας του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι "η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ταμάρ στη Μεσόγειο, το 2012 ως τις αρχές του 2013, θα επιτρέψει την κάλυψη της απώλειας της τροφοδοσίας των ισραηλινών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας με αιγυπτιακό φυσικό αέριο".

Η Αίγυπτος παρέχει το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στο Ισραήλ, από όπου παράγεται το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος.