current views are: 8

26 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση15:25

Ρωσία: Παραβιάσεις κανόνων ασφαλείας και αμέλεια πίσω από τη φονική πυρκαγιά στο εμπορικό

Η πυρκαγιά ήταν μια από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

Δημοσίευση 15:25’

Η πυρκαγιά ήταν μια από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

Σωρεία παραβιάσεων διαπιστώθηκαν στο μοιραίο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κεμέροβο στη Ρωσία, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ρωσικά ΜΜΕ, φύλακας του εμπορικού φέρεται να απενεργοποίησε το σύστημα αναγγελιών αφότου έλαβε το σήμα συναγερμού προειδοποίησης πυρκαγιάς, ενώ οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές.

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο δήλωσε ότι οι ανακριτές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο φύλακας του εμπορικού κέντρου να τεθεί υπό κράτηση. Όπως δήλωσε η ίδια, ο φύλακας μόλις πήρε το σήμα για εκδήλωση πυρκαγιάς, απενεργοποίησε το σύστημα αναγγελιών.

Νομικός ειδικός σε θέματα ποινικού δικαίου δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti, ότι ο εν λόγω φύλακας ενδέχεται να αντιμετωπίσει την κατηγορία για αμέλεια και για παράβαση των κανόνων ασφαλείας που εφαρμόζονται σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως επτά έτη, ένα η αμέλεια έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο και περισσότερων ατόμων.

Η εκδοχή αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις μαρτυρίες. Πολλοί επιμένουν πως οι συναγερμοί πυρκαγιάς του εμπορικού κέντρου, το οποίο ήταν γεμάτο, δεν κατάφεραν να σβήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο. Το πλήθος τρομαγμένο βιαζόταν να βρει διέξοδο στους στενούς διαδρόμους του κτηρίου. Μερικοί πήδηξαν από τα παράθυρα για να σώσουν τη ζωή τους.

Ο επικεφαλής του πυροσβεστικού τμήματος της πόλης, Σεργκέι Γιακόβλεφ δήλωσε ότι η πυρκαγιά εξαπλώθηκε μέσω της εύφλεκτης θερμομόνωσης του κτηρίου, που έκανε πιο πολύπλοκη τη διαδικασία κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Η επίσημη αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Παρόλα αυτά, οι αναφορές υποστηρίζουν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποιο παιδί που χρησιμοποίησε έναν αναπτήρα ή από την κακή λειτουργία ηλεκτρικών καλωδίων.

Η ρωσική επιτροπή ερευνών, έχει ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για την υπόθεση, αναφορικά με τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης, που εξυπηρετεί το εμπορικό κέντρο.

Μιλώντας για την τραγωδία της 26 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο εμπορικό κέντρο.

«Θα ήταν λάθος να μιλάμε για ορισμένες εκδοχές αυτή τη στιγμή. Γνωρίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή εργάζεται στη σκηνή της τραγωδίας. Στην πραγματικότητα, μόνο η εξεταστική επιτροπή, έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πιθανές εκδοχές για τα αίτια της πυρκαγιάς», δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που επιβεβαιώθηκαν από τη Ρωσική Επιτροπή Ερευνών, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τα 64 άτομα. Επιπλέον, σύμφωνα με μια έγκυρη πηγή, 69 άτομα αγνοούνται, ανάμεσά τους βρίσκονται και 40 παιδιά

Πολλοί άνθρωποι, έφτασαν στη σιβηρική πόλη για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους και να τιμήσουν αυτούς που δεν κατάφεραν να δραπετεύσουν από τις φλόγες. Λουλούδια και παιχνίδια, καλύπτουν το σημείο που συνέβη το περιστατικό. Η κίνηση αυτή έγινε για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου αριθμού παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

Η πυρκαγιά ήταν μια από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εξαπλώθηκε στους πάνω ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya χθες το μεσημέρι, όπου βρίσκονται αίθουσες κινηματογράφου και ένας παιδότοπος.

Οι ομάδες διάσωσης ανέφεραν πως στην επιχείρηση συμμετείχαν 15 πυροσβεστικές ομάδες, ενώ το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 660 άνθρωποι ασχολούνταν με δραστηριότητες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.


σχετικα αρθρα