current views are: 10

29 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση10:55

Στις 23 Απριλίου η απόφαση για τον τζιχαντιστή του Παρισιού

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κρατείται στη Γαλλία

Δημοσίευση 10:55’

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κρατείται στη Γαλλία

Η ετυμηγορία για τον μοναδικό επιζώντα ύποπτο για τις επιθέσεις του Παρισιού το 2015, σε μια ξεχωριστή υπόθεση για μια ανταλλαγή πυροβολισμών στις Βρυξέλλες το 2016, θα ανακοινωθεί στις 23 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα βελγικό δικαστήριο.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ κρατείται στη Γαλλία για τον ρόλο του στις επιθέσεις μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (IK) που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015. Κατηγορείται επίσης για απόπειρα δολοφονίας σχετικά με μια ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες και τις βομβιστικές επιθέσεις του ΙΚ στη βελγική πρωτεύουσα τον Μάρτιο του 2016.

Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών για την ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τον Φεβρουάριο ο 28χρονος Γάλλος, μαροκινής καταγωγής, Αμπντεσλάμ είχε μεταφερθεί υπό έντονη αστυνομική συνοδεία από τη Γαλλία στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιαστεί στην πρώτη ακροαματική διαδικασία αυτής της δίκης, όπου αρνήθηκε να καταθέσει δηλώνοντας ότι εμπιστεύεται μόνο τον Θεό του, τον “Αλλάχ”. Δεν ήταν παρών στις επόμενες συνεδριάσεις και ο δικηγόρος του είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος λόγω διαδικαστικών λαθών από Βέλγους εισαγγελείς.

Ο συγκατηγορούμενός του, ο 24χρονος Τυνήσιος Σοφιάν Αγιαρί, είπε πως ο ίδιος και ο Αμπντεσλάμ βρίσκονταν σε ένα διαμέρισμα στις 15 Μαρτίου του 2016 στις Βρυξέλλες όταν έφθασε η αστυνομία, αλλά κανείς από τους δύο δεν άνοιξε πυρ. Η τρίωρη πολιορκία έληξε με τους αστυνομικούς να σκοτώνουν τον Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, έναν 35χρονο Αλγερινό, ενώ ο Αμπντεσλάμ και ο Αγιαρί διέφυγαν. Τρεις ημέρες αργότερα ο Αμπντεσλάμ και ο Αγιαρί συνελήφθησαν σε ένα διαμέρισμα σε μια άλλη περιοχή των Βρυξελλών.

Η βελγική αστυνομία δήλωσε ότι βρήκε μία κρύπτη όπλων, μια σημαία του ΙΚ και το DNA του Αμπντεσλάμ στο πρώτο διαμέρισμα όπου σημειώθηκε η ανταλλαγή πυροβολισμών.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα