current views are: 14

1 Απριλίου 2018
Δημοσίευση19:09

Ρομπότ αναλαμβάνουν τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης

Οι λιμενεργάτες δεν επιτρέπεται καν να κυκλοφορούν στα τέρμιναλ που έχουν ανατεθεί σε μηχανές

Δημοσίευση 19:09’

Οι λιμενεργάτες δεν επιτρέπεται καν να κυκλοφορούν στα τέρμιναλ που έχουν ανατεθεί σε μηχανές

Σε κάποιους από τους τερματικούς σταθμούς των δύο μεγαλύτερων λιμανιών στην Ευρώπη, οι άνθρωποι απαγορεύεται να εισέλθουν στους χώρους φορτοεκφόρτωσης: η δουλειά έχει πλέον ανατεθεί σε μηχανές, τις οποίες δεν βλέπουν με καλό μάτι οι λιμενεργάτες.

Στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, δύο τερματικοί σταθμοί λειτουργούν σχεδόν αυτόματα, αναφέρει το BBC Click.  Σε δύο τέρμιναλ, ρομποτικοί γερανοί φορτώνουν κοντέινερ σε ρομποτικές νταλίκες χωρίς οδηγό, οι οποίες αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα γιγάντια κιβώτια στους χώρους παραλαβής.


Η περιοχή που σημειώνεται με κόκκινη γραμμή στο λιμάνι του Ρότερνταμ είναι απαγορευμένη για ανθρώπους (Πηγή: BBC Click)

Μόνο οι γερανογέφυρες που εκφορτώνουν κοντέινερ από πλοία, ή λειτουργούν σε άλλους χώρους όπου κυκλοφορούν άνθρωποι, ελέγχονται από ανθρώπινους χειριστές για λόγους ασφαλείας, όπως προβλέπει η ολλανδική νομοθεσία για την αποτροπή εργατικών ατυχημάτων.

Δεκάδες οδηγοί όμως έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω των αυτόνομων οχημάτων, τα οποία καθορίζουν την πορεία τους με βάση αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί κάτω από τον ασφαλτοτάπητα, σε χώρους όπου οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

Το ίδιο συμβαίνει σε έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Αμβούργου, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Ο αυτοματισμός φαίνεται ότι επιταχύνει τη φορτοεκφόρτωση των χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων, όμως πολλοί εργάτες νιώθουν ότι απειλούνται: το 2006, χιλιάδες λιμενεργάτες διαδήλωσαν στο Ρότερνταμ ενάντια στην επέλαση των μηχανών.

Ο Νικ Στολ, εκπρόσωπος του εργατικού συνδικάτου αρμόδιος για τα λιμάνια, δηλώνει ανήσυχος για τη μείωση των εισφορών και των φόρων που κερδίζει το κράτος από τους ανθρώπινους εργάτες.

Δεν δείχνει εξάλλου να πείθεται από την πρόβλεψη ότι οι θέσεις εργασίας που χάνονται αντικαθίστανται από νέα, λιγότερο κοπιαστικά επαγγέλματα.

«Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να σπουδάσουν αλλά να εργάζονται με τα χέρια τους. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό;» αναρωτιέται.

Η επέλαση των ρομπότ, όμως, είναι απίθανο να σταματήσει.


σχετικα αρθρα