current views are: 7

29 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση13:57

Αγωγή Ερντογάν κατά Κιλιτσντάρογλου: Το σχόλιο σχετικά με τον Γκιουλέν που άναψε «φωτιές»

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά 250.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση

Δημοσίευση 13:57’

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά 250.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε αγωγή σε βάρος του επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης για «αβάσιμα» σχόλιά του, στα οποία συνέδεσε τον πρόεδρο με τον μουσουλμάνο ιερωμένο που η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου.

Ο ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν κάποτε στενός σύμμαχος της κυβέρνησης του Ερντογάν, όμως τα τελευταία χρόνια υπήρξε ρήξη στις σχέσεις τους. Το 2016 οι τουρκικές αρχές χαρακτήρισαν τρομοκρατική οργάνωση την κίνηση του Γκιουλέν και κατηγόρησαν τους υποστηρικές του ότι αργότερα την ίδια χρονιά υποκίνησαν το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 250 άνθρωποι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση κατηγορούμενοι για σχέσεις με την κίνηση του Γκιουλέν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ο Ερντογάν βρισκόταν πιο κοντά στον Γκιουλέν απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος τούρκος πολιτικός.

«Το πολιτικό σκέλος του γκιουλενιστικού δικτύου είναι το πρόσωπο που κατέχει την προεδρία», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε ομιλία του προς μέλη του κόμματός του στην Άγκυρα. «Το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό σκέλος του γκιουλενιστικού δικτύου, ο υπ’ αριθμόν ένα κατηγορούμενος, είναι το πρόσωπο που κατέχει την προεδρία».

Ο δικηγόρος Χουσεγίν Αϊντίν απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι είναι σαφές σε όλους πως ο Ερντογάν ηγείται του αγώνα εναντίον του Γκιουλέν και ότι ο πρόεδρος ζητεί ως αποζημίωση 250.000 τουρκικές λίρες (63.000 δολάρια).

«Καταθέσαμε αγωγή για τις άδικες και αβάσιμες κατηγορίες που απηύθυνε ο Κιλιτσντάρογλου στον πρόεδρό μας», έγραψε ο Αϊντίν στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα