Η Ρωσία θα άρει την απαγόρευση των εισαγωγών για όλα τα ωμά λαχανικά από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχής γενομένης από την 9η Αυγούστου, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σήμερα. Η Μόσχα είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές ωμών λαχανικών από την ΕΕ την 2α Ιουνίου, μετά το ξέσπασμα της θανατηφόρας επιδημίας μολύνσεων από το βακτήριο E.coli. Οι ρωσικές αρχές συμφώνησαν αργότερα να άρουν την απαγόρευση υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβαναν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και έκτοτε έχουν επιτρέψει εκ νέου τις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων από αρκετές χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας κ.ά., αν και με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από πιστοποιητικά ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας.

Η ΕΕ, τα κράτη-μέλη της οποίας εξήγαγαν συνολικά λαχανικά αξίας 600 εκατ. ευρώ στη Ρωσία το 2010, έχει υπογραμμίσει ότι η καθολική απαγόρευση δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένη.

"Έλαβα την απόφαση να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις εισαγωγές των λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τρίτη, 9η Αυγούστου", φέρεται να δήλωσε ο Γκενάντι Ανισένκο, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών Rospotrebnadzor, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

"Πέραν αυτού, το ειδικό καθεστώς που επέβαλε την έκδοση ειδικών πιστοποιητικών για κάθε φορτίο λαχανικών επίσης αίρεται", πρόσθεσε ο Ανισένκο.

Η καθολική απαγόρευση προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, σε μια συγκυρία που η Μόσχα επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στα τέλη Ιουλίου το γερμανικό κέντρο ελέγχου επιδημιών Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) είχε ανακοινώσει πως η επιδημία που είχε προκληθεί από την μόλυνση λόγω του βακτηρίου E.coli, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, τερματίστηκε.