ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πουτζντεμόν δεν θέλει έκδοση στην Ισπανία - «Ανακριβές» το ένταλμα σε βάρος μου

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2018, 18:02 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2018, 18:02
Ο Πουτζντεμόν δεν θέλει έκδοση στην Ισπανία - «Ανακριβές» το ένταλμα σε βάρος μου
Facebook Twitter Whatsapp

Να μην εκδοθεί στην Ισπανία ο Πουτζντεμόν ζητά ο δικηγόρος του χαρακτηρίζοντας το ισπανικό ένταλμα «ανακριβές» και «πρόχειρο»

Ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι δεν θα εγκρίνει την έκδοση του πρώην προέδρου στην Ισπανία.

Αφορμή για το εν λόγω αίτημα είναι πως βάσει νόμου για τη διεθνή δικαστική συνδρομή ακόμα και αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοση ενός ατόμου σε ένα ξένο κράτος, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς προηγούμενη έγκριση είτε της κυβέρνησης γερμανικού κρατιδίου είτε της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Βόλφγκανγκ Σόμπουργκ, υποστηρίζει πως η διαδικασία της έκδοσης πρέπει να σταματήσει το συντομότερο προκειμένου να μη μεταφερθεί μια σύγκρουση που αφορά την Ισπανία σε γερμανικό έδαφος. Παράλληλα, χαρακτηρίζει το ισπανικό ένταλμα «ανακριβές» και «πρόχειρο» υποστηρίζοντας πως λόγω της σημασίας της υπόθεσης αρμόδια για την έγκριση είναι η υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ.

Μάλιστα, ο νομικός χαρακτηρίζει «αβάσιμη» την κατηγορία ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν παρότρυνε σε άσκηση βίας και «τυχοδιωκτική» αυτή της «διαφθοράς» λόγω σπατάλης δημόσιου χρήματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

Τέλος, ο Σόμπουργκ σκοπεύει να προσφύγει στο ανώτατο γερμανικό δικαστήριο σε περίπτωση που δεν αποφυλακιστεί σύντομα ο πελάτης του.

Την έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν απορρίπτει το 51% των Γερμανών ενώ επικροτεί μόνο το 35% σύμφωνα με δημοσκόπηση από την εφημερίδα Die Welt.