current views are: 6

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση06:45

Λιβύη: Ελεύθερος αφέθηκε ο δήμαρχος της Τρίπολης που κρατούνταν όμηρος

«Απελευθέρωση του δημάρχου της Τρίπολης Αμπντελραούφ Χάσαν Μπαϊτελάμαν», έγραφε η ανακοίνωση χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία

Δημοσίευση 06:45’

«Απελευθέρωση του δημάρχου της Τρίπολης Αμπντελραούφ Χάσαν Μπαϊτελάμαν», έγραφε η ανακοίνωση χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία

Ελεύθερος αφέθηκε χθες το βράδυ ο δήμαρχος της Τρίπολης, αφού κρατήθηκε αιχμάλωτος για αρκετές ώρες υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αυτής της Λιβύης.

«Απελευθέρωση του δημάρχου της Τρίπολης Αμπντελραούφ Χάσαν Μπαϊτελάμαν», έγραφε η ανακοίνωση χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία.

Το δημοτικό συμβούλιο είχε ανακοινώσει χθες το πρωί ότι ο Μπαϊτελάμαν, δήμαρχος της Τρίπολης από το 2015, έπεσε θύμα «απαγωγής» στο σπίτι του τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από μια άγνωστη ομάδα ενόπλων.

Ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν στο σπίτι του δημάρχου και «υπό την απειλή όπλου» τον μετέφεραν προς άγνωστη κατεύθυνση, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση.

Αργότερα το πρωί όμως, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι ο Μπαϊτελάμαν έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από την αστυνομία.

«Υποβάλλεται σε νομικές διαδικασίες», είχε δηλώσει ο Σεντίκ αλ Σουρ, επικεφαλής ερευνών της εισαγγελίας. «Ανακρίνεται από τη γενική διεύθυνση ερευνών», είχε προσθέσει, εξηγώντας ότι ο δήμαρχος ενδέχεται να «αφεθεί ελεύθερος ανά πάσα στιγμή».

Ο Σουρ δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις κατηγορίες που βαρύνουν τον δήμαρχο, ούτε για τις συνθήκες της σύλληψής του, όμως πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επεσήμανε ότι «συνελήφθη» στο πλαίσιο των ερευνών για μια «υπόθεση διαφθοράς».

Το δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλε στη δεύτερη ανακοίνωσή του «την απόπειρα να συγκαλυφθεί η αλήθεια για την απαγωγή του και να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη». Τόνισε μάλιστα ότι ο δήμαρχος και δύο από τα παιδιά του «δέχθηκαν επίθεση» στη διάρκεια «της απαγωγής».

Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίπολης ζήτησε από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, «να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωση» του δημάρχου.

Ανακοίνωσε εξάλλου την αναστολή όλων των δραστηριοτήτων του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «το συμβάν» αυτό.

Μέλος του δημοτικού συμβουλίου είχε δηλώσει ότι ο δήμαρχος δεν είχε λάβει κλήτευση να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καταδίκασε «την απαγωγή» και «προειδοποίησε κατά της αύξησης των περιστατικών απαγωγής στην Τρίπολη», καλώντας όλες τις πλευρές «να απορρίψουν ξεκάθαρα αυτή την ανησυχητική τάση στην Τρίπολη και αλλού στη Λιβύη».

Η Λιβύη βρίσκεται στο έλεος πολιτοφυλακών μετά τη πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί στην Τρίπολη μετά το καλοκαίρι, καθώς οι δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατάφεραν να εκδιώξουν από την πόλη αντίπαλες οργανώσεις έπειτα από αιματηρές συγκρούσεις. Ωστόσο οι απαγωγές είναι συχνό φαινόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα