Αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρονται να έπεισαν τον πρόεδρο της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αναρρώνει στη Σαουδική Αραβία μετά την απόπειρα δολοφονίας του, να μην επιστρέψει στην πατρίδα του, γράφει σήμερα η εφημερίδα Asharq al-Awsat.
Το δημοσίευμα της Άσαρκ αλ Άουσατ («Η Μέση Ανατολή»), που εκδίδεται στο Λονδίνο και θεωρείται προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση, σημειώνεται μια ημέρα μετά την έξοδο του υεμενίτη προέδρου από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στο Ριάντ και την μεταφορά του σε ένα προσωρινό κατάλυμα που του προσέφερε η Σαουδική Αραβία ώστε να συνεχίσει να αναρρώνει, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της 33χρονης διακυβέρνησής του συνεχίζονται για έβδομο μήνα.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Υεμένης διέψευσαν το δημοσίευμα και επέμειναν ότι ο πρόεδρος Σάλεχ θα επιστρέψει στη Σαναά, όπου οι μάχες ανάμεσα σε στρατεύματα πιστά σε αυτόν και μαχητές που πρόσκεινται σε φυλές κλιμακώνονται.

Δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια διπλωμάτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά.

Μετά την έκρηξη στο προεδρικό παλάτι του Σάλεχ, που τραυμάτισε τον ίδιο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, η σύντομη περίοδος της σχετικής ηρεμίας στην Υεμένη έλαβε τέλος με την κλιμάκωση των τοπικών συγκρούσεων -- περιλαμβανομένων αιματηρών μαχών με ισλαμιστές που θεωρούνται προσκείμενοι στην αλ Κάιντα, στο νότο.

Επικαλούμενη πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άσαρκ αλ Άουσατ ανέφερε πως αμερικανοί διπλωμάτες κατάφεραν να πείσουν τον 69χρονο Σάλεχ να υπαναχωρήσει από την δέσμευσή του να επιστρέψει και να διευθύνει τον εθνικό διάλογο στην Υεμένη. Οι πηγές της εφημερίδας είπαν πως ο Σάλεχ έχει επηρεαστεί από το θέαμα του ανατραπέντος ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος άρχισε να δικάζεται στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα κλουβί.

Οι πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη Τζέραλντ Φάιερσταϊν διαβίβασε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί το γεγονός ότι ασκούνται πιέσεις στο Σάλεχ, διότι "είναι ισχυρογνώμων και δεν μπορεί να τον βάλει κανείς στη γωνία".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η γειτονική Σαουδική Αραβία, στόχοι της πτέρυγας της αλ Κάιντα στην Υεμένη, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την εντεινόμενη κρίση στη χώρα της αραβικής χερσονήσου επιδιώκοντας την εφαρμογή ενός σχεδίου μετάβασης που κατήρτισαν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Αλλά ο Σάλεχ απέφυγε τρεις φορές να το υπογράψει, παρότι είχε πει ότι το αποδέχεται. Αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι ο Σάλεχ διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές διπλωματικές πηγές ο Σάλεχ έχει πειστεί να μείνει στη Σαουδική Αραβία μόνιμα, ενώ πιέζεται να υπογράψει το σχέδιο μετάβασης προκειμένου να του δοθεί αυτή η δυνατότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία ενδέχεται να τροποποιηθεί ώστε να δοθούν στον υεμενίτη πρόεδρο πιο σαφείς εγγυήσεις ότι ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του θα απολαύουν ασυλίας από διώξεις.