current views are: 11

31 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση06:27

Φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις συγκρούσεις με 15 νεκρούς

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο Γκουτέρες

Δημοσίευση 06:27’

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο Γκουτέρες

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια από τις αιματηρότερες συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες των τελευταίων ετών.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχουν στη “Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής”, το κίνημα διαμαρτυρίας που διεκδικεί “το δικαίωμα στην επιστροφή” των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές πλησίασαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον φράχτη. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους απώθησαν κάνοντας χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 15 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν.

Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκάι κατήγγειλαν τη “δυσανάλογη χρήση” βίας εκ μέρους του Ισραήλ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος από την πλευρά του καταδίκασε την “βάναυση” αντίδραση των Ισραηλινών.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν την Παρασκευή στις αιματηρές συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του.

«Επίσης απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θύματα και ιδιαίτερα σε κάθε μέτρο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμάχους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. Φαρχάν Χαγκ.

ΟΗΕ: Φόβοι επιδείνωσης

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «ενδέχεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς μέρες» καλώντας να μην γίνονται στόχος άμαχοι και κυρίως παιδιά.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν νωρίτερα χθες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Η θανατηφόρα βία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και όποια θανατηφόρα περιστατικά να ερευνώνται δεόντως από τις αρχές», δήλωσε ο Ταγέ-Μπρουκ Ζεριχούν, αναπληρωτής επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων των ΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Κουβέιτ, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Όταν έγινε όμως σαφές ότι το 15μελες ΣΑ δεν θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε ένα ανακοινωθέν για την κατάσταση, διπλωμάτες είπαν ότι το Κουβέιτ ζήτησε η συνάντηση να διεξαχθεί δημόσια.

«Μας λυπούν ιδιαίτερα οι απώλειες ανθρώπινης ζωής σήμερα. Προτρέπουμε εκείνους που εμπλέκονται να λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων και μείωση του κινδύνου νέων συγκρούσεων», τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης Ουόλτερ Μίλερ στο Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι είναι ατυχές ότι το Ισραήλ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν θα συμμετείχε στη συνάντηση εξαιτίας των εορτών του Πάσχα

Ο Ρίαντ Μανσούρ, Παλαιστίνιος πρεσβευτής υπό το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη, πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ ότι 17 άνθρωποι – ανάμεσά τους παιδιά κάτω της ηλικίας των 16 ετών – σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Η Παλαιστίνη, τόνισε, θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ «μια τεράστια σφαγή ενάντια στο λαό μας».


σχετικα αρθρα