Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ παρέμεινε "εύθραυστη" το 2010, με τον πληθυσμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με την βία, την φτώχεια καθώς και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Περίπου 3.000 άμαχοι έχασαν την ζωή τους το 2010 σε βιαιότητες που σημειώθηκαν από ομάδες ανταρτών και τρομοκρατών, αναφέρει η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή του ΟΗΕ στο Ιράκ (Unami) και την Υπάτη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Τα μέλη των μειονοτήτων, οι γυναίκες και τα παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν κατά τρόπο δυσανάλογο από την βία, στοχευμένη και μη" υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους επειδή ο ρυθμός της μείωσης των αμάχων που έχασαν την ζωή τους το 2010 έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2007- 2009.

"Η φτώχεια, η οικονομική στασιμότητα, η έλλειψη ευκαιριών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η έλλειψη κοινωνικών βάσεων αποτελούν 'σιωπηλές' παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού" προσθέτει η έκθεση.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών "επιδεινώθηκε από ορισμένες απόψεις το 2010" επισημαίνει η έκθεση, αναφέροντας το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει μόνο μία γυναίκα. Τα "εγκλήματα τιμής", η ενδοοικογενειακή βία και οι ακρωτηριασμοί των γεννητικών οργάνων παραμένουν επίσης συχνά φαινόμενα.

Μία ακόμη αιτία αστάθειας σύμφωνα με την έκθεση είναι η απουσία νικητή στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2010, η οποία οδήγησε σε "μια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2010".