ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία: «Ετοιμαστείτε, έρχονται οι πύραυλοι» - Σκληρή απάντηση από Μόσχα

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2018, 14:05 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2018, 16:28
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία: «Ετοιμαστείτε, έρχονται οι πύραυλοι» - Σκληρή απάντηση από Μόσχα
Facebook Twitter Whatsapp

Ειρωνική απάντηση από τη Μόσχα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο την κρίση στη Συρία. Ύστερα από το «όχι» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ρωσικό σχέδιο επέμβασης, τις αμερικανικές απειλές για αντίποινα στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα και τις απειλές της Ρωσίας για κατάρριψη πυραύλων που θα εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί, ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, απαντώντας στη Μόσχα με τον ίδιο τρόπο. 

«Ετοιμάσου Ρωσία», πύραυλοι «θα (αρχίσουν να) έρχονται», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία δεν πρέπει να «είναι εταίρος με ένα κτήνος που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει!».

«Χειρότερες από ποτέ οι σχέσεις με την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου», γράφει σε επόμενη ανάρτησή του ο Τραμπ και προσθέτει: Η Ρωσία μας χρειάζεται για να τους βοηθήσουμε με την οικονομία τους, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ εύκολο να συμβεί, και για το οποίο χρειάζεται να συνεργαστούν όλα τα κράτη».

Σκωπτική απάντηση από τη Μόσχα

Άμεση και ειρωνική ήταν η απάντηση της Ρωσίας, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. «Οι έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να στοχοθετούν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, η οποία πολέμα στα εδάφη της τη διεθνή τρομοκρατία εδώ και χρόνια».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να προσπαθούν να υπονομεύσουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την φερόμενη επίθεση. «Γνωρίζουν οι επιθεωρητές ότι οι έξυπνοι πύραυλοι πρόκειται να καταστρέψουν όλα τα πειστήρια για τη χρήση χημικών στο έδαφος; Ή μήπως είναι αυτό το πραγματικό σχέδιο – να συγκαλυφθούν όλα τα πειστήρια αυτής της κατασκευασμένης επίθεσης με έξυπνους πυραύλους, ώστε οι διεθνείς ερευνητές να μην έχουν πειστήρια να ψάξουν;», διερωτήθηκε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο διεμήνυσε πως η Ρωσία θα καταρρίψει κάθε αμερικανικό πύραυλο που θα εκτοξευθεί στη Συρία.

«Ο στρατός της Ρωσίας είναι έτοιμος να καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί στη Συρία αλλά και να βομβαρδίσει τις βάσεις απ' όπου θα εκτοξευθεί αυτός ο πύραυλος», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρξει επίθεση από τους Αμερικανούς τότε... οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και θα χτυπήσουμε ακόμα και τις πηγές από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι» είπε τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Χειρότερες και από τον ψυχρό πόλεμο οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας 

Χειρότερες και από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, με αφορμή την «κόντρα» για την επίθεση με τα χημικά στη Συρία.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι χειρότερες από κάθε άλλη φορά και συμπεριλαμβάνεται και ο Ψυχρός Πόλεμος. Δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Η Ρωσία χρειάζεται βοήθεια με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε και χρειάζεται όλα τα κράτη να συνεργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά. 

 

Προσοχή στον εναέριο χώρο της αν. Μεσογείου τις προσεχείς 72 ώρες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαφώνησαν έντονα την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την ώρα που η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους πιστεύεται πως ετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαιτίας της επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στη Ντούμα το Σάββατο.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).