Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Βρετανία, λόγω των ταραχών που σημειώνονται σε πολλές πόλεις από το Σάββατο. Συστάσεις και από την Ισπανική κυβέρνηση.
"Καθώς δεν είναι δυναντόν να προσδιορίσουμε το εύρος των ταραχών, συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το βράδυ" συμβουλεύουν οι πορτογαλικές αρχές.

Η Λισαβόνα συνιστά επίσης στους Πορτογάλους τουρίστες "να ακολουθούν όλες τις οδηγίες" των αστυνομικών δυνάμεων της Βρετανίας.

Οι ταραχές ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τότεναμ του Λονδίνου μετά από μια ειρηνική διαδήλωση για το θάνατο ενός νέου άνδρα από πυρά αστυνομικών την περασμένη Πέμπτη. Τις επόμενες ημέρες, εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας αλλά και σε πόλεις όπως το Μπέρμιγχαμ, όπου σύμφωνα με την τοπική αστυνομία υπάρχουν πληροφορίες για βανδαλισμούς καταστημάτων στη γειτονιά Γουλβερχάμπτον και για πυρπολήσεις οχημάτων στο Γουέστ Μπρόμγουιτς.

Η αστυνομία του Μπέρμιγχαμ είχε ήδη συλλάβει 130 άτομα για τις ταραχές που σημειώθηκαν στην πόλη τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, όταν δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν και ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε.

Συστάσεις και από την Ισπανία

Σε παρόμοιες συστάσεις προχώρησε και η Ισπανική κυβέρνηση.

"Σημειώνονται επεισόδια σε πολλές περιοχές του Λονδίνου, τα οποία έχουν εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας" αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας στην ιστοσελίδα του.

"Συνίσταται στους τουρίστες και στους Ισπανούς κατοίκους να μείνουν μακριά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είναι πολύ πιο προσεχτικοί κατά την διάρκεια των μετακινήσεών τους τη νύχτα" ανέφερε το υπουργείο.

"Συνίσταται επίσης να ακολουθούν τις συμβουλές των βρετανικών αρχών που ανακοινώνονται μέσω των μέσων ενημέρωσης" προσθέτει.