current views are: 9

15 Απριλίου 2018
Δημοσίευση20:02

Μακρόν: Εγώ έπεισα τον Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη Συρία

«Σας διαβεβαιώ, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμένει»

Δημοσίευση 20:02’

«Σας διαβεβαιώ, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμένει»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστήριξε την Κυριακή ότι αυτός έπεισε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να υπαναχωρήσει από το σχέδιό του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από  τη Συρία.

«Πριν από 10 ημέρες, όταν ο πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποδεσμευθούν από τη Συρία, εμείς τον πείσαμε, τον πείσαμε ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνει […] Σας διαβεβαιώ, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμείνει» δήλωσε ο Εμανουέλ σε συνέντευξή του στο BFMTV/Mediapart.

Υποστήριξε επίσης πως «έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι θα έπρεπε τα πλήγματα να περιοριστούν στα χημικά όπλα».

«Η Γαλλία άλλωστε δεν κήρυξε τον πόλεμο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ» διευκρίνισε ο Μακρόν.

Την απόφαση να επέμβει στη Συρία «η Γαλλία την έλαβε καταρχήν από την περασμένη Κυριακή» έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων.

«Είχαμε στην κατοχή μας αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο, χημικά όπλα» και ότι τα όπλα αυτά «μπορούσαν να αποδοθούν στο συριακό καθεστώς».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε πάντως ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Το έχω πει από την αρχή ότι προκειμένου να επιτύχουμε μια μόνιμη λύση για τη Συρία είναι απαραίτητο να μιλάμε με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία. [Είναι απαραίτητο να δεσμευτούμε στον διάλογο] με το Ιράν, λόγω της παρουσίας του στη Συρία […] και με τη Ρωσία, διότι στρατιωτικοί της βρίσκονται στο πεδίο και στηρίζουν το καθεστώς του [Σύρου προέδρου] Άσαντ».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, τα πρόσφατα πλήγματα από τους Δυτικούς εναντίον της Συρίας είχαν ως αποτέλεσμα να διαχωριστούν οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα ενέκρινε την επιχείρηση.

Ακόμα, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο.


σχετικα αρθρα