Τσουνάμι 10 εκατοστών έπληξε τα ξημερωματα  (03:57 ώρα Ελλάδας) τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας μετά από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών, ανοικτά της χερσονήσου Οτζίκα. Μέχρι στιγμης, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές ενω προληπτικά εκκενώθηκε το εργοστάσιο της  Φουκουσίμα.

Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί ο σεισμός των 9 βαθμών της 11ης Μαρτίου και το επακόλουθο τσουνάμι, που προκάλεσαν τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Πριν από λιγο, πάντως,  οι αρχες ήραν την προειδοποιηση εκτιμωντας ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για υψηλότερα σεισμικά κύματα.

Η Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοί της στο εργοστάσιο απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι προκλήθηκαν περαιτέρω ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ώστε να σταθεροποιηθούν.

Η εταιρία πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί ένα μεγάλο πλοίο ανοικτά του εργοστασίου που χρησιμοποιείται ως προσωρινή δεξαμενή απόθεσης ραδιενεργού ύδατος.

Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) αρχικά είχε εκτιμήσει ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά αργότερα αναθεώρησε την εκτίμησή του στους 7 βαθμούς.