Χάκερς που δρουν για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης παραβίασαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό που δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η παραβίαση θα επέτρεπε στη Ρωσία να υποκλέπτει ευαίσθητα εταιρικά και κυβερνητικά δεδομένα, ανακοίνωσαν το FBI, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η βρετανική GCHQ.

Η Βρετανία συνεχίζει τώρα να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ προκειμένου «να ξεσκεπάσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ρωσίας στο κυβερνοδιάστημα και να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε ο Κιάραν Μάρτιν, επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, το οποίο υπάγεται στην GCHQ (Αρχηγείο Κυβερνητικών Πληροφοριών).

Η κοινή προειδοποίηση που εξέδωσαν οι δύο χώρες αναφέρει ότι οι επιτιθέμενοι έβαλαν στο στόχαστρο παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, εταιρείες που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές, κυβερνητικές υπηρεσίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι χάκερ φέρονται να παραβίασαν δρομολογητές (routers) και διακόπτες (switches), έτσι ώστε να μπορούν να υποκλέπτουν τα δεδομένα που περνούσαν από αυτές τις συσκευές. Επιπλέον, προσπάθησαν να σαμποτάρουν τα firewall και τα συστήματα ανίχνευσης εισβολών που εντοπίζουν τα κακόβουλα δεδομένα πριν φτάσουν στους χρήστες.

«Η Ρωσί είναι ο πλέον ικανός αντίπαλός μας στον κυβερνοχώρο,και η αντιμετώπιση των επιθέσεών τους αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας και τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ» σχολίασε ο Μάρτιν.

Επισήμανε πάντως ότι τα συστήματα που παραβιάστηκαν πάσχουν από αδυναμίες, λέγοντας ότι «πολλές από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία εκμεταλλεύονται βασικές αδυναμίες στα δικτυακά συστήματα».