current views are: 7

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:15

Ο Τραμπ θέλει να στείλει στρατό από Αραβικά κράτη στη Συρία – Θετική η Σ. Αραβία

Ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να συνεισφέρει με τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ανασυγκρότηση στη Συρία

Δημοσίευση 15:15’

Ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να συνεισφέρει με τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ανασυγκρότηση στη Συρία

του Γιάννη Κούσουλα

Η κυβέρνηση Τραμπ, ερευνά σε βάθος τις αραβικές χώρες για την πιθανότητα να στείλουν στρατό για τη σταθεροποίηση στη βόρεια Συρία, ώστε οι ΗΠΑ να αποσύρουν τον δικό τους, αναφέρει η Wall Street Journal και αναμεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

Ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ασκούντα χρέη επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Κάμελ, στην οποία και ζήτησε από την αιγυπτιακή πλευρά τη συμβολή της στο σχετικό σχέδιο.

Πριν την επικοινωνία με τους Αιγύπτιους, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν υποβάλει ανάλογα αιτήματα προς τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις πηγές της Wall Street Journal να σημειώνουν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία αραβικών στρατευμάτων στην περιοχή, ώστε να μην υπάρξει αναγέννηση του τζιχαντισμού τύπου Ισλαμικού Κράτους.

Στις αρχές Απριλίου, σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος είπε: «Περιμένουμε από τους συμμάχους μας στην περιοχή και έξω από αυτή, να εργαστούν μαζί μας για την ειρήνη για να διασφαλίσουμε ότι το  ISIS δεν θα επανέλθει ξανά». Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη συνάντηση του Τραμπ με την ομάδα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να συνεισφέρει με τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ανασυγκρότηση στη Συρία.

«Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεργάζονται με την κυβέρνηση με σεβασμό εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το σχέδιο για να φτάσουν αραβικές δυνάμεις στη Συρία, έγινε γνωστή από τον Erik Prince, τον ιδρυτή της χρηματιστηριακής εταιρείας Blackwater.

Ο Prince δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει έρθει σε επαφή με τους Άραβες, σχετικά με το νομοσχέδιο για την οικοδόμηση μιας δύναμης στη Συρία, αλλά θα περιμένει να δει τι θα αποφασίσει να κάνει ο Τραμπ. 

Η πρώτη αντίδραση στο εν λόγω σχέδιο ήρθε ήδη από τη Σ. Αραβία, η οποία δια του υπουργού Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ επεσήμανε πως θα έστελνε στρατεύματα.

«Συζητάμε με τις ΗΠΑ, και συζητούσαμε από την έναρξη της συριακής κρίσης, για την αποστολή δυνάμεων στη Συρία», είπε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ριάντ μαζί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.


σχετικα αρθρα