current views are: 2

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση19:00

To Facebook αντιμέτωπο με «αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων» για την αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες

Εκατομμύρια χρήστες στην πολιτεία του Ίλινοϊ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση

Δημοσίευση 19:00’

Εκατομμύρια χρήστες στην πολιτεία του Ίλινοϊ θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση

Πράσινο φως έδωσε η αμερικανική δικαιοσύνη στην εκδίκαση μαζικής αγωγής για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων που εφαρμόζει το Facebook, με την εταιρεία να φέρεται να ανησυχεί για πρόστιμο «δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το σύστημα «tag suggestions» του Facebook, το οποίο αναλύει φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες και εντοπίζει τα πρόσωπα φίλων και γνωστών, παραβιάζει την πολιτειακή νομοθεσία του Ίλινοϊ.

Η τεχνολογία αυτή δεν εφαρμόζεται στους χρήστες του Facebook στην Ευρώπη λόγω της διαφορετικής νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σε περίπτωση όμως που το Facebook κριθεί ένοχο στη μαζική αγωγή, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα υποχρεωθεί να αποζημιώσει όλους τους ενδιαφερόμενους ενάγοντες, οι οποίοι ορίζονται ως όλοι οι κάτοικοι του Ίλινοϊ «για τους οποίους το Facebook δημιούργησε και αποθήκευσε πρότυπα προσώπων μετά τις 7 Ιουνίου 2011», την ημερομηνία που ενεργοποιήθηκε η τεχνολογία.

Το Facebook υποστηρίζει μεν ότι η αγωγή δεν έχει βάση, ωστόσο το δικαστήριο της Καλιφόρνια που ενέκρινε τη μαζική προσφυγή επισημαίνει στην απόφασή του ότι «το Facebook δείχνει να πιστεύει […] ότι το ύψος των αποζημιώσεων μπορεί να φτάσει τα δισεκατομμύρια δολάρια».

Η δικαστική εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε το Facebook στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη συλλογή και χρήση προσωπικών δεδομένων, μετά τις αποκαλύψεις για αξιοποίηση αυτών των δεδομένων από την Cambridge Analytica, η οποία ανέλαβε εκστρατεία στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ και δυσφήμισης της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον πριν από τις εκλογές του 2016.


σχετικα αρθρα