current views are: 8

18 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:28

Τουρκία: Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου εν μέσω κατάστασης εκτάκτου ανάγκης

Περίοδος περαιτέρω έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δημοσίευση 12:28’

Περίοδος περαιτέρω έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018 ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιταχύνοντας το χρόνο των εκλογών κατά ένα και πλέον έτος. 

Μάλιστα, θα πρόκειται για «διπλή κάλπη» καθώς η εκλογή θα αφορά τόσο το κοινοβούλιο όσο και τον Πρόεδρο της χώρας. 

Της απόφασης Ερντογάν προηγήθηκε η συνάντησή του με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε προτείνει την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπως ανέφερε μια πηγή της προεδρίας, ενώ ακολούθησε σύσκεψη του Ερντογάν με στέλεχη του κόμματός του. Εν τέλει, η απόφαση Ερντογάν υπερκέρασε ακόμη και την πρόταση Μπαχτσελί καθώς οι κάλπες στη γείτονα θα στηθούν σε 70 περίπου ημέρες από σήμερα.

Το MHP του Μπαχτσελί και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες θα στηθούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς η παράταση του εν λόγω μέτρου εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο.

Η δρομολόγηση των εξελίξεων στην Άγκυρα δημιουργεί προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία διατηρεί σταθερά επιθετική στάση έναντι της Άγκυρας. Πέραν των συνεχών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, με πλέον πρόσφατη τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, η ελληνική πλευρά καλείται να διαχειριστεί την παρατεινόμενη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η τύχη των οποίων βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας, αλλά και τις πιέσεις Ερντογάν για έκδοση των οκτώ αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. 

 


σχετικα αρθρα