current views are: 5

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:52

Η επανάσταση θα συνεχιστεί, λέει ο νέος πρόεδρος της Κούβας

Στο πλαίσιο όμως του οικονομικού εκσυγχρονισμού

Δημοσίευση 14:52’

Στο πλαίσιο όμως του οικονομικού εκσυγχρονισμού

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος εξελέγη την Πέμπτη πρόεδρος της Κούβας με συντριπτική πλειοψηφία, δείχνει να μένει πιστός στο πνεύμα του κομμουνιστή ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, δεσμευόμενος μετά την ορκωμοσία του ότι «η επανάσταση θα συνεχιστεί», στο πλαίσιο όμως του οικονομικού εκσυγχρονισμού.

Ο 57χρονος Ντίας-Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του προκατόχου του Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή [… ] στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου» δήλωσεστην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.

Δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση, αν και ταυτόχρονα «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί».

Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει.

Επίθεση Ραούλ Κάστρο στις ΗΠΑ

Παραδίδοντας τα ηνία, ο  απερχόμενος πρόεδρος Ραούλ Κάστρο άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Ρεπουμπλικάνου είναι «νεο-αποικιοκρατική» και τιμωρεί αδίκως εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα και η Ευρώπη, ενώ επιδιώκει να απομονώσει την Κούβα και τους συμμάχους της.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η άνοδος του Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ ανέτρεψε τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, που χαρακτηρίζονται πλέον από επιθετικό κι απειλητικό τόνο.

Αντίθετα, αναφορικά με τη Ρωσία, ο Κουβανός ηγέτης σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Αβάνας-Μόσχας αναπτύσσονται σε κάθε επίπεδο.

Στον τομέα της οικονομίας, ο απερχόμενος πρόεδρος επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην σοσιαλιστική οικονομία, αλλά επισήμανε ότι το σχέδιο να ενώσει τα δύο νομίσματα της χώρας προκαλεί «πονοκέφαλο».

Επιπλέον, ο 86χρονος Κάστρο επιβεβαίωσε ότι θα αποσυρθεί από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματός το 2021.

ΗΠΑ: Δεν περιμένουμε μεγαλύτερη ελευθερία

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναμένει ότι ο κουβανικός λαός θα αποκτήσει μεγαλύτερες ελευθερίες υπό την προεδρία του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, και δεν έχει καμία πρόθεση να αμβλύνει την πολιτική της προς την κομμουνιστική κυβέρνηση της νήσου, δήλωσε την ίδια μέρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία προσδοκία ότι ο κουβανικός λαός θα αποκτήσει μεγαλύτερες ελευθερίες υπό τον διάδοχο που επέλεξε προσωπικά ο (Ραούλ) Κάστρο» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος μετά την ορκωμοσία του Ντίας-Κανέλ.

«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στους πολίτες της Κούβας στο αίτημά τους για ελευθερία και ευημερία» σημείωσε ο ίδιος.

«Στηρίζοντας την παραπάνω θέση, η προκαθορισμένη πολιτική μας, να διοχετεύουμε κεφάλαια προς τον κουβανικό λαό και μακριά από τις ένοπλες δυνάμεις, τις δυνάμεις ασφαλείας και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κούβας, δεν αναμένεται να αλλάξει».

 


σχετικα αρθρα