ΔΙΕΘΝΗ

Σύροι αντάρτες χρησιμοποιούν χλώριο Δυτικής προέλευσης, ισχυρίζεται η Ρωσία

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2018, 18:17 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2018, 18:17
Σύροι αντάρτες χρησιμοποιούν χλώριο Δυτικής προέλευσης, ισχυρίζεται η Ρωσία
Facebook Twitter Whatsapp

«Εντοπίστηκαν» κοντέινερ με γερμανικό χλώριο και βρετανικά καπνογόνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέα διάσταση στο θέμα της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία επιχειρεί να δώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο βρέθηκαν στη Συρία κοντέινερ με χλώριο από τη Γερμανία και καπνογόνες βόμβες από τη Βρετανία.

«Στα εδάφη που απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Γούτα από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα βρέθηκαν εμπορευματοκιβώτια με χλώριο, το πιο φοβερό είδος χημικού όπλου, με προέλευση από την Γερμανία, όπως επίσης και καπνογόνα που κατασκευάστηκαν –προσέξτε- στην πόλη Σόλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το Σόλσμπουρι της νότιας Αγγλίας είναι η πόλη όπου δηλητηριάστηκε ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ, μια απόπειρα δολοφονίας που αποδίδεται στη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέστησε επίσης την προσοχή σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail τον Ιανουάριο του 2013, το οποίο αποκάλυπτε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Λευκός Οίκος είχε δώσει την συγκατάθεση του να πραγματοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επίθεση με χημικά στην Συρία και εν συνεχεία να επιρριφθούν οι ευθύνες στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, με σκοπό να ενισχυθούν οι διεθνείς στρατιωτικές παρεμβάσεις στην χώρα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Συρία είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι Σύροι αντάρτες ετοιμάζονταν για προβοκάτσιες με χρήση χημικών όπλων από δικά τους εργαστήρια παραγωγής στην Ανατολική Γούτα. «Όλες οι σχετικές πληροφορίες έχουν σταλεί, αποστέλλονται και θα αποστέλλονται στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων» υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε επίσης ότι η επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Συρία έγινε για να ενισχυθεί το μαχητικό πνεύμα των ανταρτών και για να ανασυντάξουν τις γραμμές τους, περιπλέκοντας τον ειρηνευτικό διάλογο.

Προσέθεσε επίσης ότι «στην πόλη Ντούμα ενεργοποιήθηκαν οι εναπομείναντες ανένδοτοι αντάρτες» τα πυρά των οποίων δέχθηκαν στις 18 Απριλίου οι συμμετέχοντες σε αποστολή του ΟΗΕ που προετοίμαζε την άφιξη εμπειρογνωμόνων.

«Προφανώς οι αντάρτες και οι τρομοκράτες φοβούνται την παρουσία των μελών και των επιθεωρητών στην περιοχή».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρωσικό πρακτορείο Tass αναφέρει, επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Συρίας, ότι δύο αμερικανικοί πύραυλοι κρουζ που υπέστησαν αφλογιστία στη διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης στις 14 Απριλίου εντοπίσθηκαν από Σύρους στρατιωτικούς σε καλή κατάσταση και εστάλησαν με αεροσκάφος στην Μόσχα.

Το πρακτορείο ΤASS, δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως την πληροφορία από τη ρωσική πλευρά.