Σοκάρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), σύμφωνα με τα οποία, νοσοκομεία, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ασθενοφόρα γίνονται όλο και συχνότερα στόχοι στη διάρκεια συγκρούσεων  -από τη Λιβύη ως τη Σομαλία- με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα εκατομμύρια ασθενείς ή τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας. Η οργάνωση, η οποία έχει ως κύριο μέλημά της την παροχή βοήθειας σε εμπόλεμες καταστάσεις ανά τον κόσμο, έκανε έκκληση για τον τερματισμό των φονικών επιθέσεων με στόχο ιατρικές υποδομές και προσωπικό.

"Νοσοκομεία στη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία έχουν γίνει στόχο βομβαρδισμών, ασθενοφόρα στη Λιβύη έχουν δεχτεί πυρά, νοσοκόμοι στην Κολομβία σκοτώθηκαν και τραυματίες στο Αφγανιστάν υποχρεώθηκαν να παραμείνουν επί ώρες σε οχήματα που τα είχαν σταματήσει σε σημεία ελέγχου," αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της οργάνωσης.

Η οργάνωση έχει καταγράψει τέτοια περιστατικά σε 16 χώρες -πολλά από αυτά στοχευμένες επιθέσεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο- σύμφωνα με έκθεσή της με τίτλο "Η Υγειονομική Περίθαλψη Κινδυνεύει: Στοιχειοθετώντας την Υπόθεση."

"Το πιο σοκαριστικό εύρημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν όχι επειδή είναι άμεσα θύματα μίας βομβιστικής επίθεσης," λέει ο δρ. Ρόμπιν Κούπλαντ, επικεφαλής της έρευνας.

"Πεθαίνουν επειδή το ασθενοφόρο δεν έφθασε εγκαίρως, γιατί το ιατρικό προσωπικό παρεμποδίζεται από το να κάνει τη δουλειά του, γιατί τα νοσοκομεία είναι και αυτά στόχοι επιθέσεων ή απλώς επειδή το περιβάλλον είναι πολύ επικίνδυνο ώστε να καταστεί εφικτή η παροχή υγειονομικής φροντίδας," προσθέτει ο βρετανός χειρουργός, ειδικευμένος σε εμπόλεμες περιοχές.

Τα κρούσματα βίας, που συχνά συνοδεύονται από λεηλασίες, έχουν ως αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσοκόμες να αφήνουν τη δουλειά τους, να εξαντλούνται οι προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία ή τα καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών και να διακόπτονται οι εκστρατείες εμβολιασμού."

Αυτό καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους τους ασθενείς σε επιδημίες που μπορεί να ενσκήψουν σε εμπόλεμες περιοχές όπως η χολέρα και η πολιομυελίτιδα.

Στη Λιβύη, το σύστημα υγείας το οποίο βασιζόταν στους ξένους υπαλλήλους, κατέρρευσε όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις που προκάλεσαν μαζική φυγή αφήνοντας νοσοκομεία στην Μιζουράτα και τη Βεγγάζη με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Παράπλευρες απώλειες

Σύμφωνα με τις Συνθήκες της Γενεύης, οι τραυματίες και οι ασθενείς, είτε είναι άμαχοι είτε μετέχουν στη σύγκρουση, πρέπει να λαμβάνουν άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, πολλοί στρατοί και αντάρτες παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με την ICRC, η οποία ξεκινάει τετραετή εκστρατεία ενημέρωσης.

"Σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, οι εμπόλεμες πλευρές παραβλέπουν την υποχρέωσή τους να φροντίσουν τους αμάχους που βρίσκονται σε διασταυρωμένα πυρά. Συνήθως οι συγγενείς ή οι γείτονες μεταφέρουν τους τραυματισμένους πολίτες στο νοσοκομείο," αναφέρει η έκθεση.

Οπως προσθέτει η έκθεση, τα νοσοκομεία έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση όπλων ή ως ορμητήρια επιθέσεων, αντιβαίνοντας έτσι στην αρχή της ουδετερότητας και της παροχής φροντίδας σε όλους τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περισσότερες επιθέσεις κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και προσωπικού έχουν σημειωθεί στο Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία.

Η Σομαλία, η οποία ταλανίζεται από την πείνα στο Νότο, έχασε την δεύτερη ομάδα αποφοίτων Ιατρικής μέσα σε 20 χρόνια, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε στη διάρκεια τελετής του πανεπιστημίου στη Μογκαντίσου, τον Δεκέμβριο του 2009, σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μία από τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν, ταλιμπάν στην Κανταχάρ, στο Νότο, χρησιμοποίησαν ένα ασθενοφόρο παγιδευμένο με εκρηκτικά για να επιτεθούν σε βάση εκπαίδευσης της αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, αναφέρει η ICRC.

Στο Μπαχρέιν, το μικρό αυτό κράτος του Κόλπου, όπου τον Φεβρουάριο η σουνιτική κυβέρνηση κατέστειλε τις διαδηλώσεις υπερ της δημοκρατίας, ο στρατός κατέλαβε το νοσοκομείο Σαλμανίγια στη Μανάμα "όταν θεωρήθηκε ότι στηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές," αναφέρει η έκθεση.

Περι τους 47 γιατροί και νοσοκόμοι, οι οποίοι περιέθαλψαν τραυματισμένους διαδηλωτές κυρίως προερχόμενους από την σιϊτική κοινότητα, τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο "μαζικών συλλήψεων εργαζομένων στον τομέα υγείας," γράφει η έκθεση. Κάποιοι, μάλιστα, θα δικαστούν από στρατοδικείο.

Η ICRC αναφέρει ότι διαθέτει στοιχεία από τη Λιβύη, σύμφωνα με τα οποία το νοσοκομείο της Ατζαμπίγια, χρησιμοποιήθηκε ως "προκάλυμμα για ελεύθερους σκοπευτές".