current views are: 7

20 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:39

Σοκ μετά τις αποκαλύψεις για τον Άσπεργκερ

“Προφανώς κανείς διαγνωσμένος με αυτό το σύνδρομο δεν θα πρέπει να αισθάνεται ενοχές για την τροπή της ιστορίας”.

Δημοσίευση 10:39’

“Προφανώς κανείς διαγνωσμένος με αυτό το σύνδρομο δεν θα πρέπει να αισθάνεται ενοχές για την τροπή της ιστορίας”.

Κύμα αντιδράσεων σήκωσαν οι αποκαλύψεις για τη βοήθεια που προσέφερε στο ναζιστικό καθεστώς ο παιδίατρος Άσπεργκερ, που έδωσε το όνομα του στο σύνδρομο Άσπεργκερ. 

Έκθεση του Αυστριακού ιστορικού Χέρβιχ Τσεκ αποκάλυψε ότι ο Άσπεργκερ οδηγούσε τους ασθενείς – μεταξύ τους και αρκετά παιδιά – στα νοσοκομεία του ναζιστικού καθεστώτος όπου λάμβαναν χώρα μαζικές ευθανασίες.

“Η αλήθεια είναι ότι είμαι παντρεμένη με έναν άνδρα με σύνδρομο Άσπεργκερ”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Κάρολ Πόβεϊ, διευθύντρια του βρετανικού Κέντρου Αυτισμού. “Αναμένουμε αυτά τα ευρήματα (σ.σ.: τα έγγραφα που επικαλέστηκε στην έκθεσή του ο Τσεκ) να προκαλέσουν μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των 700.000 αυτιστικών ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και των μελών των οικογένειών τους και ιδιαίτερα εκείνων που νοσούν από το σύνδρομο Άσπεργκερ”.

“Προφανώς κανείς διαγνωσμένος με αυτό το σύνδρομο δεν θα πρέπει να αισθάνεται ενοχές για την τροπή της ιστορίας”.

O Χέρβιχ Τσεκ, καθηγητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δημοσίευσε έγγραφα από τη Ναζιστική εποχή που “καίνε” το καθηγητή Άσπεργκερ, συμπεριλαμβανομένων και αρχείων ασθενών. “Τα ευρήματα αυτά για τον Χανς Άσπεργκερ είναι αποτέλεσμα πολλών ετών προσεκτικής έρευνας”, ανέφερε ο ίδιος.

“Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Άσπεργκερ προσπάθησε με επιτυχία να βοηθήσει το ναζιστικό καθεστώς και ανταμείφθηκε με ευκαιρίες καριέρας από το Γ’ ΡάΪχ”, πρόσθεσε ο Τσεκ.

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, δείχνουν ότι ο καθηγητής Άσπεργκερ ταύτισε τον εαυτό του με το ναζιστικό καθεστώς στο βαθμό που συμμετείχε στο πρόγραμμα μιας σειράς από ευθανασίες. Το “Aktion T4”, το  πρόγραμμα ευθανασίας που εξουσιοδοτήθηκε προσωπικά από τον Αδόλφο Χίτλερ, έθεσε ως στόχο τη θανάτωση των ασθενών με ανίατες παθήσεις και των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Έως 300.000 θύματα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, εξοντώθηκαν σε κλινικές στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία και την Τσεχία μεταξύ του 1939 και του 1945.

Πηγή: Independent


σχετικα αρθρα