ΔΙΕΘΝΗ

Προβάδισμα Ερντογάν αλλά όχι εκλογή από την πρώτη Κυριακή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2018, 18:41 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2018, 18:59
Προβάδισμα Ερντογάν αλλά όχι εκλογή από την πρώτη Κυριακή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

«Πράσινο» για τις εκλογές από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η πρώτη έρευνα γνώμης μετά την ξαφνική ανακοίνωση Ερντογάν για εκλογές στις 24 Ιουνίου δίνει ικανοποιητικό προβάδισμα στο κόμμα του «σουλτάνου», ωστόσο μια νεότερη μέτρηση δίνει στην κυβερνητική συμμαχία μικρότερο ποσοστό, το οποίο θα οδηγούσε σε δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσκόπηση της εταιρείας Genar που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση εκλογών έδειξε ότι το κόμμα AKP του Ερντογάν (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) μπορεί να ελπίζει στο 50-51% των ψήφων, ενώ το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) εκτιμάται στο 25%, το ακροδεξιό MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) στο 10-11% και το φιλοκουρδικό HDP στο 8-9%.

Διαφορετική εικόνα δίνει ωστόσο η έρευνα της εταιρείας MAK την οποία επικαλείται η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet. H μετεκλογική συμμαχία AKP-MHP φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 48% (41% και 7% αντίστοιχα), όχι αρκετό για να υπάρξει αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε λίγο πριν ανακοινωθεί η πρόταση πρόωρων εκλογών από τον επικεφαλής του ακροδεξιού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και η Cumhuriyet επισημαίνει ότι τα ποσοστά μπορεί να έχουν αλλάξει αφότου ελήφθη η απόφαση για κάλπες.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, βασική αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν είναι σήμερα η αρχηγός του IYI Parti (Καλό Κόμμα) Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ελπίζει ότι θα πάει στο δεύτερο γύρο και θα καταφέρει να πάρει όλες τις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Πράσινο φως της Εθνοσυνέλευσης

Την Παρασκευή, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Ιουνίου, περισσότερο από έναν χρόνο πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους.

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Όλοι οι υπόλοιποι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.