Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 3

20 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:48

ΗΠΑ: Αγωγή Δημοκρατικών κατά Ρωσίας και συνεργατών Τραμπ για εκλογική συνωμοσία

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο

Δημοσίευση 15:48’

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο

Το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε μήνυση ενάντια στη Ρωσία, στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και στον ιστότοπο WikiLeaks, με την κατηγορία ότι συνωμότησαν για να διαταράξουν την προεκλογική εκστρατεία των αμερικανικών εκλογών του 2016, αποκαλύπτει η δικογραφία.

Το κόμμα υποστηρίζει με την προσφυγή που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της καμπάνιας Τραμπ συνωμότησαν με τη ρωσική κυβέρνηση και τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία κατασκοπείας για να πλήξουν την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και να γείρουν την πλάστιγγα των εκλογών προς τον Τραμπ.

Αυτό επετεύχθη με παραβίαση των υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος και διαρροή emails της Χίλαρι Κλίντον στο Wikileaks, υπογραμμίζεται σε δικαστικά έγγραφα.

Η μήνυση μοιάζει τώρα να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Τραμπ, την ώρα που ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ συνεχίζει την έρευνα για τη φερόμενη σχέση του νυν προέδρου με Ρώσους αξιωματούχους.

«Πρωτοφανής προδοσία»

«Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Ρωσία εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, και βρήκε πρόθυμο και ενεργό συνεργάτη στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Πέρεζ.

«Αυτό συνιστά πρωτοφανή προδοσία: η καμπάνια ενός υποψήφιου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε συμφωνία με μια εχθρική ξένη δύναμη προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητες να κερδίσει την προεδρία» είπε.

Με την αγωγή το Δημοκρατικό Κόμμα αξιώνει αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημιά που υποστηρίζει ότι υπέστη από τους Ρώσους χάκερ. Επιχείρημα είναι ότι η κυβερνοεπίθεση υπονόμευσε την ικανότητα του κόμματος να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους, να συλλέγει χρηματικές δωρεές και να λειτουργεί αποτελεσματικά, δεδομένου ότι υπάλληλοί του δέχτηκαν παρενοχλήσεις ή και απειλές.

Η προσφυγή δεν κατονομάζει ως εναγόμενο τον ίδιο τον Τραμπ, αλλά βάζει στο στόχαστρο συνεργάτες του που συναντήθηκαν με πρόσωπα που φέρονται να συνδέονταν με τη Ρωσία στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνις -συμπεριλαμβανομένου του γιου του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ του νεότερου, και του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ. 

Εναγόμενοι είναι επίσης τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών  GRU, η οποία κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την κυβερνοεπίθεση, καθώς και το Wikileaks, από το οποίο δημοσιοποιήθηκαν τα μηνύματα που υπεκλάπησαν από τους Δημοκρατικούς.

Η Washington Post σχολιάζει ωστόσο ότι η αγωγή εναντίον μιας ξένης κυβέρνησης είναι νομικά δύσκολη υπόθεση, εν μέρει οι αγωγές που υποβάλλονται στις ΗΠΑ δεν έχουν ισχύ σε άλλες χώρες. Ωστόσο οι δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία δεν δικαιούται αυτή τη νομική προστασία επειδή η κυβερνοεπίθεση συνοστά παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας του κόμματος.

Η αγωγή, επισημαίνει η εφημερίδα, παραπέμπει σε μια νομική τακτική που είχε εφαμόσει το Δημοκρατικό Κόμμα στο σκάνδαλο Watergate το 1972, καταθέτοντας αγωγή κατά της εκλογικής επιτροπής του τότε προέδρου Νίξον για την εισβολή στα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατών στο κτήριο Watergate.

H υπόθεση λύθηκε τελικά με εξωδικαστικό συμβιβασμό την ημέρα που ο Νίξον εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο. Η καμπάνια του κατέβαλε αποζημίωση 750.000 δολαρίων.


σχετικα αρθρα