Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέδωσε σήμερα διάταγμα με το οποίο αναθέτει στην Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή να κλείσει τη μακρά αντιπαράθεση σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι οποίες σημαδεύτηκαν από μαζική νοθεία. Στο διάταγμα δεν διευκρινίζεται αν η επιτροπή έχει πλήρη εξουσία για να το πράξει ή αν πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση ενός ειδικού δικαστηρίου, που συνέστησε ο Καρζάι και του οποίου η Επιτροπή δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα.

«Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή έχει επιφορτιστεί με την περάτωση του νομικού μέρους της αντιπαράθεσης ενώπιον της απόφασης του Εφετείου της Καμπούλ» που επιβεβαίωσε την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου.

«Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος αυτού, όλες οι εν αναμονή αντιδικίες που έχουν σχέση με τις εκλογές του 2010 θεωρούνται ότι έχουν κλείσει, εκτός από τις ποινικές διώξεις και όσες εξαρτώνται από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή», αναφέρει το διάταγμα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών που ανακοινώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή η οποία είχε ακυρώσει σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοδελτίων, είχαν αμφισβητηθεί από τη Γενική Εισαγγελία που πρόσκειται στον Καρζάι. Η εισαγγελία είχε ζητήσει την ακύρωσή τους και είχε ξεκινήσει ποινική έρευνα για νοθεία.

Ο πρόεδρος Καρζάι είχε συγκροτήσει τον Δεκέμβριο ένα ειδικό δικαστήριο προκειμένου να ερευνηθούν οι καταγγελίες για μαζική νοθεία στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου και να τερματίσει την αντιπαράθεση. Το νομικό αυτό όργανο χαρακτηρίστηκε παράνομο από την Εκλογική Επιτροπή και τους εκλεγέντες βουλευτές.

Υπό την πίεση των βουλευτών και της διεθνούς κοινότητας, ο Καρζάι κήρυξε την έναρξη των εργασιών του νέου αφγανικού νομοθετικού σώματος, του δεύτερου από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο τέλος του 2001, χωρίς να έχει τερματιστεί η αντιπαράθεση.