current views are: 6

21 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:41

Οι παγκόσμιες αντιδράσεις για την ιστορική απόφαση Κιμ να «μην ξαναπατήσει το κουμπί»

Ικανοποίηση καταγράφεται από την απόφαση του Βορειοκορεάτη ηγέτη ωστόσο το Τόκιο παραμένει «προβληματισμένο»

Δημοσίευση 12:41’

Ικανοποίηση καταγράφεται από την απόφαση του Βορειοκορεάτη ηγέτη ωστόσο το Τόκιο παραμένει «προβληματισμένο»

Σε μια ιστορική απόφαση κατέληξε η Βόρεια Κορέα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να ανακοινώνει το τέλος των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, καθώς και το κλείσιμο του κύριου πεδίου δοκιμών, κίνηση που χαιρέτισαν αμέσως η Ουάσινγκτον και η Σεούλ, αλλά το Τόκιο έκρινε ανεπαρκή.

Από σήμερα, «21η Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές της και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων», υπογράμμισε ο Κιμ, εκτιμώντας ότι το πεδίο πυρηνικών δοκιμών «ολοκλήρωσε την αποστολή του», σύμφωνα με τις δηλώσεις του όπως τις μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ πλησιάζει η ώρα για τη σύνοδο κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν, την οποία θα ακολουθήσει η ιστορική σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του Ιουνίου.

Ικανοποίηση Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκδήλωσε αμέσως την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία είδε «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».

«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Ν. Κορέα: Ουσιαστική πρόοδος

Από την πλευρά της, η Σεούλ έσπευσε να χαιρετίσει την «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία «προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, την οποία περιμένει ο κόσμος».

Εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας χαιρέτισε ακόμη το γεγονός πως η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί «πολύ θετικό περιβάλλον για την επιτυχία» των επικείμενων συνόδων.

Ιαπωνία: Να μη μειωθεί η πίεση στην Β. Κορέα

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα τόνισε ότι δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της είδησης πως η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε να αναστείλει από σήμερα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Ονοντέρα έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε το Κιόντο.

Το Τόκιο τάσσεται υπέρ της εκστρατείας μέγιστης πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να πειθαναγκαστεί να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Μόσχα: Σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των εντάσεων

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να μειώσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στη περιοχή.

«Θεωρούμε αυτή την απόφαση ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εξάλειψη των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και προς την εδραίωση θετικών τάσεων στην ομαλοποίηση της κατάστασης στη βορειοανατολική Ασία”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να προβούν σε ενέργειες σύγκλισης προς τις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα στις επικείμενες συνόδους κορυφής. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να λάβουν επαρκή μέτρα σύγκλισης με στόχο τη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών με τη Βόρεια Κορέα στις επικείμενες συνόδους κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γερμανία: Η Β. Κορέα να αποκαλύψει το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι θα αναστείλει άμεσα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να αποκαλύψει το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

«Για να ξεκινήσει μια σοβαρή πολιτική διαδικασία προς την πλήρη αποποινικοποίηση της Βόρειας Κορέας είναι, ωστόσο, απαραίτητο για την Πιονγκγιάνγκ να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα και να αποκαλύψει το πλήρες πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα κατά τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί», δήλωσε σήμερα ο Μάας.

«Αυτό το αίτημα συμβαδίζει με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την κίνηση της Β. Κορέας και ζητά αποπυρηνικοποίηση

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές είναι ένα θετικό βήμα και ζήτησε τη «μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση» της χώρας.

Η κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι «ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας», ανέφερε η Μογκερίνι.

Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας έγινε πριν τις προγραμματισμένες συναντήσεις κορυφής του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν την επόμενη εβδομάδα και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Η Μογκερίνι δήλωσε ότι οι δύο επικείμενες σύνοδοι κορυφής αποτελούν ευκαιρία «για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και να φέρουν πρόσθετα, συγκεκριμένα και θετικά αποτελέσματα», ενώ προσέφερε τη στήριξη της ΕΕ στις συνομιλίες «με κάθε δυνατό τρόπο». Σύμφωνα με την ίδια, η θέση της ΕΕ για τη Βόρεια Κορέα παραμένει σε αυτή τη φάση αμετάβλητη, συνδυάζοντας κυρώσεις με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Βρετανία: Θετικό βήμα

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το σχέδιο της Βόρειας Κορέας να τερματίσει τις πυρηνικές δοκιμές θα είναι ένα θετικό βήμα και πως ελπίζει ότι αποτελεί ένδειξη καλής πίστης.

«Μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να τερματιστούν όλες οι πυρηνικές δοκιμές και οι εκτοξεύσεις ICBM (σ.σ. διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων) θα ήταν ένα θετικό βήμα. Ελπίζουμε ότι αυτό δείχνει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε πνεύμα καλής πίστης», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας να εργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας για να πετύχουμε το στόχο μας για πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να το πράξουμε αυτό με ειρηνικά μέσα».


σχετικα αρθρα