ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη διπλή μεταμόσχευση πέους και όσχεου

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2018, 21:34 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2018, 22:05
Πρώτη διπλή μεταμόσχευση πέους και όσχεου
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε Αμερικανό στρατιωτικό που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν

Η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση πέους και όσχεου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα σε Αμερικανό στρατιωτικό που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς.

Στο παρελθόν οι γιατροί είχαν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν επιτυχώς πέος, όμως χωρίς το όσχεο.

Η επέμβαση, που κράτησε 14 ώρες, πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου από ομάδα εννέα πλαστικών χειρουργών και δύο ουρολόγων. «Ελπίζουμε ότι αυτή η μεταμόσχευση θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η σεξουαλική και ουροποιητική λειτουργία του νεαρού ασθενούς» δήλωσε ο Γ.Π. Άντριου Λι, καθηγητής και διευθυντής του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής της ιατρικής σχολής.

Το πέος, το όσχεο (χωρίς τους όρχεις) και ένα μέρος του κοιλιακού τοιχώματος προέρχονταν από πτωματικό δότη.

Ο ασθενής ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του αλλά σε μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι πρόκειται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη εβδομάδα. «Είναι ένας τραυματισμός που δεν μπορείς να τον δεχτείς εύκολα. Όταν ξύπνησα (μετά την επέμβαση) αισθάνθηκα επιτέλους πιο φυσιολογικός» έγραψε.

Το νοσοκομείο δεν διευκρίνισε υπό ποιες συνθήκες τραυματίστηκε ο ασθενής. Συχνά, τέτοια τραύματα προκαλούνται από εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών.

Η πρώτη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 2006, αργότερα όμως ο λήπτης ζήτησε να χειρουργηθεί και πάλι για να του αφαιρεθεί το πέος, καθώς επειδή τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του αντιμετώπισαν «σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα». Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση έγινε στη Νότια Αφρική το 2015 και ακολούθησε άλλη μία στις ΗΠΑ το 2016.