ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: «Αρχαίος» συγγενής του HIV προκαλεί καρκίνο στους Αβορίγινες

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 16:41 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 16:25
Αυστραλία: «Αρχαίος» συγγενής του HIV προκαλεί καρκίνο στους Αβορίγινες
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό καρκινογόνο ιό που γνωρίζουμε»

Ερευνητές στην Αυστραλία εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση ενός ιού συγγενικού με τον HIV, ο οποίος εξαπλώνεται στις αυτόχθονες κοινότητες και προκαλεί θανατηφόρους καρκίνους.

«Πρόκειται για τον πιο ισχυρό καρκινογόνο ιό που γνωρίζουμε» λέει ο Δρ Λοίντ Εϊσίντελ, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα στο Ινστιτούτο Baker της Μελβούρνης.

Ο ιός ονομάζεται Ανθρώπινος T λεμφοτρόπος ιός τύπου 1 ή HTLV-1. Η Αυστραλία εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα στον κόσμο, με το 45% των ενήλικων Αβορίγινων στην κεντρική Αυστραλία να εκτιμάται πως έχει προσβληθεί.

Ως  απομακρυσμένος ξάδερφος του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ο ιός HTLV-1 είναι ένας αιματοεγκεφαλικός ιός που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά ή να περάσει από τη μητέρα στο παιδί. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος, των ματιών και των πνευμόνων. Ελλοχεύει επίσης ο κίνδυνος να αναπτυχθούν νόσοι όπως ο καρκίνος του αίματος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μένει ανάπηρος λόγω κακώσεων του νωτιαίου μυελού. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η λευχαιμία που προκαλείται από τον ιό αυτό, μπορεί γρήγορα να αποβεί θανατηφόρα.

Ο HTLV-1 είναι πιο συνηθισμένος στους αρχαίους πολιτισμούς, καθώς παρόμοιες περιπτώσεις βρέθηκαν στη νότια Ιαπωνία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική. Πιστεύεται ότι έφτασε στην Αυστραλία από την Ινδονησία. Μια από τις δυσκολίες είναι ότι οι περισσότεροι Αβορίγινες που είναι φορείς δεν το γνωρίζουν, και πολλοί δεν έχουν εξεταστεί ποτέ.

'Οπως επισημαίνει Εϊνσίντελ, ο ιός HTLV-1 έχει συνδεθεί με φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η βρογχιεκτασία, χρόνια λοίμωξη των πνευμόνων η οποία εκδηλώνεται με «πρωτοφανή» συχνότητα μεταξύ των Αβοριγίνων στην κεντρική Αυστραλία .