ΔΙΕΘΝΗ

«Ανοιχτοί» σε ενδεχόμενη συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων οι Δημοκρατικοί

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 18:18 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 18:23
«Ανοιχτοί» σε ενδεχόμενη συνεργασία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων οι Δημοκρατικοί
Facebook Twitter Whatsapp

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών τόνισε ότι, αν τα Πέντε Αστέρια διακόψουν οριστικά τον διάλογο με την Λέγκα, τότε το κόμμα του μπορεί να εξετάσει ενδεχόμενη συνεργασία.

Μήνυμα με αποδέκτη το κίνημα Πέντε Αστέρων έστειλε σήμερα ο προσωρινός γραμματέας των «Δημοκρατικών» Μαουρίτσιο Μαρτίνα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ιταλικής Βουλής.

Ο Μαρτίνα τόνισε ότι, αν τα Πέντε Αστέρια διακόψουν οριστικά τον διάλογο με την Λέγκα, τότε το κόμμα του μπορεί να εξετάσει ενδεχόμενη συνεργασία. «Η εθνική διεύθυνση του κόμματός μας θα κληθεί να αξιολογήσει, να εμβαθύνει, να συζητήσει και ενδεχομένως να αποφασίσει μια νέα πορεία», πρόσθεσε ο γραμματέας των «Δημοκρατικών».

Το Δημοκρατικό Κόμμα παράλληλα υπογράμμισε ότι σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση κύριο ρόλο θα πρέπει να έχουν η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας και «η ανανέωση του δημοκρατικού συστήματος».

Πρέπει να υπογραμμισθεί, όμως, ότι ακόμη και αν μπορέσει να επιτευχθεί συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, η πλειοψηφία που διαθέτουν οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο είναι οριακή. Παράλληλα θα πρέπει και να ληφθεί υπόψη ότι το «Δημοκρατικό Κόμμα» είναι βαθιά διχασμένο στο εσωτερικό του, με τον πρώην γραμματέα Ματέο Ρέντσι να θεωρεί αδύνατο κάθε διάλογο με τα Πέντε Αστέρια και άλλα στελέχη (όπως είναι ο υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο) να είναι σαφώς πιο διαλλακτικά.

Όσο για τον διάλογο των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των «πεντάστερων», ο Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η όλη προσπάθεια δεν απέδωσε λόγω της επιμονής του Γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να μην «εγκαταλείψει» την πολιτική συμμαχία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει και κάποια θεαματική αλλαγή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο Ρομπέρτο Φίκο θα συναντήσει και την αντιπροσωπεία των Πέντε Αστέρων (κίνημα από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος) και μέχρι την Πέμπτη θα ενημερώσει τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των επαφών του.