ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Αγώνας μετ’ εμποδίων η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 19:54 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 19:39
Τουσκ: Αγώνας μετ’ εμποδίων η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας
Facebook Twitter Whatsapp

Επίσκεψη του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ στα Τίρανα

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της Συνόδου της Σόφιας στις 17 Μαΐου 2018.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι η πρόσφατη πρόοδος της Αλβανίας είναι αρκετή για να δικαιολογήσει την πρόταση της Κομισιόν για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αφοσιωμένος φίλος της Αλβανίας, πρόσθεσε ότι θα παράσχει την ολόπλευρη στήριξή του προς το στόχο αυτό, επισημαίνοντας πάντως ότι για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη των 28 χωρών μελών της Ε. Ένωσης.

Επισήμανε επίσης ότι ο στόχος ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι μακροπρόθεσμος και μοιάζει περισσότερο με αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων».

Αναφέρθηκε επίσης και στην ιδιαίτερη σημασία της Συνόδου της Σόφιας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Είπε ότι, προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ, τα Βαλκάνια θα πρέπει να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις σε ανθρώπινο επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με την ΕΕ σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

«Τα δυτικά Βαλκάνια», είπε, «θα πρέπει να αποτελούν μέρος των ευρωπαϊκών οδικών αξόνων».