ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προειδοποιεί την Τεχεράνη να μην επαναφέρει το πυρηνικό πρόγραμμα

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 20:41 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 20:27
Ο Τραμπ προειδοποιεί την Τεχεράνη να μην επαναφέρει το πυρηνικό πρόγραμμα
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Μακρόν στον Λευκό Οίκο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Ιράν ότι θα «έχει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχε ποτέ» αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα. Χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά «φρικτή» την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPOA) και δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Γάλλος ομόλογός του θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μεταξύ τους συμφωνία για το θέμα.

Σε αναζήτηση κοινού εδάφους για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, ο Τραμπ υποστήριξε ότι είχε ουσιαστικές συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του για το Ιράν στη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο.

«Πιστεύω ότι είχαμε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες για το Ιράν. Και αναμένουμε να κάνουμε κάτι», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο. «Μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια συμφωνία μεταξύ μας πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά να κατανοούμε ο ένας τον άλλον».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία JPOA που διαπραγματεύτηκε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα εντατικοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αν η JPOA καταρρεύσει, και ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως, αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία, η Ισλαμική Δημοκρατία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τη μη  διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Αν εκκινήσουν εκ νέου το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχαν ποτέ» διεμήνυσε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για ακόμη μια φορά χαρακτήρισε τη συμφωνία «φρικτή», «παρανοϊκή» και «γελοία» επειδή δεν αντιμετωπίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους ή τη δράση του Ιράν σε περιοχές όπως η Υεμένη ή η Συρία.

«Συνάψαμε αυτή τη φρικτή συμφωνία, αλλά θα τη συζητήσουμε» τόνισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έφτασε στην Ουάσιγκτον ελπίζοντας να πείσει τον Τραμπ να κρατήσει τις ΗΠΑ στη συμφωνία, υπογράμμισε ότι η JPOA δίνει την καλύτερη ευκαιρία να τιθασευτεί η Τεχεράνη, όσο ελλιπής κι αν είναι η συμφωνία. Όπως επισήμανε στον Τραμπ, η JPOA αποτελεί μέρος μιας «ευρύτερης εικόνας» της ασφάλειας στην περιοχή.

«Δεν ξεκινήσαμε από την ίδια θέση στο θέμα αυτό» παραδέχτηκε ο Μακρόν. «Δεν θα πρέπει να σκίσουμε τη συμφωνία αλλά να προσθέσουμε σ' αυτήν» είπε.

Και εξήγησε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα: να εμποδιστεί οποιαδήποτε πυρηνική δραστηριότητα εκ μέρους του Ιράν μέχρι το 2025, να μπει ένα τέλος στο ιρανικό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για να περιοριστεί η δράση του Ιράν στην περιοχή. «Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουμε σταθερότητα» είπε.

«Μαζί θα πολεμήσουμε την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, είτε βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα, είτε στο Ιράν» είπε χαρακτηριστικά.

Έξι παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Βρετανία και Γερμανία) κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε μια συμφωνία με το Ιράν προκειμένου να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αντάλλαγμα ήταν η άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση σχεδόν επί μια δεκαετία.