ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για τη νομιμότητα των εκλογών στην Τουρκία

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 20:56 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 20:05
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανησυχεί για τη νομιμότητα των εκλογών στην Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Κυρίως λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ

Αναβολή των πρόωρων τουρκικών εκλογών στις 24 Ιουνίου ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε εφαρμογή στη χώρα.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) «εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών.

 «Η Επιτροπή Παρακολούθησης θυμίζει στη Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η ταχεία έγκριση των νέων εκλογικών κανόνων δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν, τόνισε η Επιτροπή.

«Η Επιτροπή αποδοκιμάζει ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Σύμφωνα με τις ανησυχίες της Επιτροπής της Βενετίας, η Επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα «επιδράσει αποτρεπτικά για τους ψηφοφόρους».

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες από κοινού θέτουν σε σοβαρή πρόκληση τον δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών» υπογράμμισε η Επιτοπτή, καλώντας τις τουρκικές αρχές να αναβάλουν τη διεξαγωγή τους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει «να κοιτάζει τη δουλειά της». Όπως είπε η Τουρκία έχει διεξάγει «εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%».

«Δεν θα διεξάγουν αυτοί τις εκλογές, η Τουρκία θα τις διεξάγει» είπε.

Την περασμένη Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δήλωσε ότι θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή ανοιχτών και διαφανών εκλογών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.