ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν έχει «στείλει» στη φυλακή 705 βρέφη!

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2018, 08:07 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2018, 09:02
Ο Ερντογάν έχει «στείλει» στη φυλακή 705 βρέφη!
Facebook Twitter Whatsapp

Έκθεση - καταπέλτης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Τα 705 έχουν φθάσει τα βρέφη που μεγαλώνουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής μαζί με τις μητέρες τους, από τότε που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τον διωγμό κατά των γκιουλενιστών. 

Σύμφωνα με το HellasJournal, το τελευταίο βρέφος που μεγαλώνει στη φυλακή από την περασμένη Δευτέρα είναι δύο μηνών και ονομάζεται Uğur Akif Hazar. Η μητέρα του, Zeynep Hazar, συνελήφθη στην επαρχία Μπολού για σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν. Η 7χρονη αδελφή του Ugur Akif, παραδόθηκε σε συγγενείς της, αναφέρει η ιστοσελίδα ΤR724. 

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) τον Μάρτιο του 2018, ανέφερε ότι 600 γυναίκες με μικρά παιδιά βρίσκονταν υπό κράτηση στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 και καλούσε την Άγκυρα να σταματήσει τις φυλακίσεις εγκύων και λεχώνων.

Στην 28σέλιδη έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία όσον αφορά την κράτηση, σύλληψη και τα βασανιστήρια των εγκύων γυναικών και των παιδιών στην Τουρκία το 2017, σημειώνει τα εξής:

Η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζει ότι περίπου 600 γυναίκες με μικρά παιδιά βρίσκονται υπό κράτηση στην Τουρκία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 γυναικών που ήταν έγκυες ή είχαν μόλις γεννήσει.

Το Γραφείο της Υύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, τεκμηρίωσε τουλάχιστον 50 περιπτώσεις γυναικών που γέννησαν πριν ή αμέσως μετά τη σύλληψή τους. Το OHCHR έλαβε αναφορά σχετικά με μια γυναίκα που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από αστυνομικό κατά τη σύλληψη.

Επιπλέον, ΜΚΟ έθεσαν υπόψη του OHCHR τουλάχιστον έξι περιπτώσεις γυναικών που κρατήθηκαν ενώ επισκέπτονταν τους συζύγους τους στη φυλακή. Είτε φυλακίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους είτε διαχωρίστηκαν βίαια από αυτά.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, περισσότερες από 17.000 γυναίκες συνοδευόμενες από 705 μωρά έχουν φυλακιστεί για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.

Οι γυναίκες, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, κατηγορούνται για την παροχή υποτροφιών, οργάνωση πωλήσεων, κατάθεση χρημάτων στο πιστωτικό ίδρυμα Bank Asya (συμφερόντων υποστηριχτών του Γκιουλέν), ή στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Άλλες κατηγορίες αφορούν στη συνδρομή των εφημερίδων Ζαμάν και Μπογκούν ή επειδή χρησιμοποίησαν την εφαρμογή μηνυμάτων Βylock. Ωστόσο σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα "η ποινή φυλάκισης αναβάλλεται για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή που βρίσκονται εντός έξι μηνών από τη γέννα". Οι ειδικοί λένε ότι σύμφωνα με τον νόμο, η σύλληψη και φυλάκιση  εγκύου γυναίκας και όσων έχουν βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών δεν είναι επιτρεπτή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επίσης έχει θέσει αυτομάτως υπό την προστασία του το νεογέννητο ή το αγέννητο παιδί. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϋλού ανακοίνωσε στις 18 Απρίλη 2018 ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε φυλακισει από τις 15 Ιουλίου 2016, 77.081 άτομα  για φερόμενες σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν.