Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να αυξήσει την πίεση που ασκεί στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ώστε να σταματήσει τη βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης.
Το 15μελές Συμβούλιο αναμένεται να συνέλθει αργότερα σήμερα για να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, μία εβδομάδα μετά την πρώτη του ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τη βία που ασκείται από το καθεστώς εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

"Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι η Συρία θα είναι ένα καλύτερο μέρος χωρίς τον Άσαντ", δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας Σούζαν Ράις.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την αποχώρηση από την εξουσία του σύρου προέδρου.

Εντωμεταξύ 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Χομς, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με σύρους ακτιβιστές.

Οι δυνάμεις πυροβόλησαν "αδιακρίτως εναντίον των κατοίκων της συνοικίας Μπάμπα Άμρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι", δήλωσε ένας ακτιβιστής.

"Έχουν εξαπολύσει μία ευρεία επιχείρηση συλλήψεων και ερευνών στην περιοχή ανοίγοντας πυρ εναντίον οποιουδήποτε προσπαθούσε να ξεφύγει", σύμφωνα με την ίδια πηγή.