ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θα αποσυρθούμε από τη συμφωνία για το Ιράν, λέει ο Μακρόν στο Κογκρέσο

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2018, 19:47 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2018, 19:54
Δεν θα αποσυρθούμε από τη συμφωνία για το Ιράν, λέει ο Μακρόν στο Κογκρέσο
Photo: ΑΠΕ-ΕΡΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Αν και είναι πρόθυμος να στηρίξει νέα συμφωνία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων με τον Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του Ιράν, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε κατά την ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ότι η Γαλλία δεν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία JCPOA για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την Τεχεράνη έξι Δυτικές δυνάμεις «επειδή την υπογράψαμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία, η οποία θα γεφύρωνε το χάσμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε την JCPOA «άθλια».

«Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία» είπε ο Μακρόν, τονίζοντας ότι «τo Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

«Άρρηκτος δεσμός»

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Γαλλίας, χειροκροτώντας και επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον τρία λεπτά μόλις εισήλθε στην αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας ημέρας της επίσημης επίσκεψής στις ΗΠΑ, ο Μακρόν παρουσίασε στους Αμερικανούς το όραμά του για τον κόσμο, έπειτα από μια ημέρα περίπλοκων συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Παρίσι έχουν μια «πολύ ειδική σχέση».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ενώπιον των Αμερικανών κοινοβουλευτικών ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν άθραυστο δεσμό που βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες, και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν αποδοκίμασε τον εθνικισμό, ενώ υπογράμμισε ότι μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό αλλά το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη της υφηλίου.

Όπως σημείωσε, η στιγμή είναι κρίσιμη και η Γαλλία και οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν μαζί για να προστατεύσουν διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, και τα αντίμετρα ου Πεκίνου, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα καταστρέψει τις θέσεις εργασίας κι ότι η μεσαία τάξη θα κληθεί καταβάλει το αντίτιμο.

Εθνικισμός και απομονωτισμός

Ο Εμανουέλ Μακρόν στηλίτευσε ακόμα τις τάσεις «εθνικισμού και απομονωτισμού» και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεφεύρουν την «πολυπολιτισμικότητα», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των γερουσιαστών και βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προέτρεψε τις ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ταυτότητές τους.

«Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» συμπλήρωσε.

Στήριξη στη συμφωνία για το κλίμα

Με τον αφορισμό «Δεν υπάρχει πλανήτης Β», κατ’ αναλογία με τη φράση «Δεν υπάρχει σχέδιο Β», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν τελικά στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα –από την οποία έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «σκοτώνουμε τον πλανήτη» μολύνοντας τους ωκεανούς, καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα και μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υλοποιήσει μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.