current views are: 7

26 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:44

Ιράν, κλιματική αλλαγή και εθνικισμός στην ομιλία Μακρόν στο Κογκρέσο

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δε δίστασε να «προσγειώσει» απότομα τον Ντόναλντ Τραμπ 

Δημοσίευση 13:44’

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δε δίστασε να «προσγειώσει» απότομα τον Ντόναλντ Τραμπ 

Αν και επέλεξε να τονίσει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να ασκήσε κριτική στις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Εμμανουέλ Μακρόν έτυχε θερμής υποδοχής από τους αμερικανούς βουλευτές, μετά τις πολύωρες και δύσκολες συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Είναι τιμή για τη Γαλλία, για το γαλλικό λαό και για μένα προσωπικά να τυγχάνω τέτοια υποδοχή σε αυτό το Ιερό της Δημοκρατίας, όπου έχουν γραφτεί τόσες σελίδες της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε  ο Μακρόν, ομιλώντας στην αγγλική.

Η είσοδος του Μακρόν στην αίθουσα του Κογκρέσου έγινε υπό τις επευφημίες των βουλευτών, με την αποθέωση να κρατά επί τρία ολόκληρα λεπτά. Αμερικανοί βουλευτές φώναζαν «Vive la France!» ενώ αντίστοιχα θερμής υποδοχής έτυχε και η σύζυγός του, Brigitte, που εισήλθε στην αίθουσα λίγα λεπτά πριν τον Γάλλο Πρόεδρο. 

Στη μακρά εισαγωγή ο Μακρόν εξιστόρησε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο στη συνέχεια δεν δίστασε να «προσγειώσει απότομα» τον Ντόναλντ Τραμπ, θίγοντας ζητήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, ο απομονωτισμός και ο εθνικισμός αλλά και η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Εξαλείψτε την τάση του εθνικισμού»

«Απορρίψτε τον εθνικισμό», είπε ο Εμμανουήλ Μακρόν την Τετάρτη. «Ας γράψουμε τη δική μας ιστορία, να φτιάξουμε το μέλλον που θέλουμε. Πρέπει να δομήσουμε απο κοινού, κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις εναντίον μας», δήλωσε ο πρόεδρος. «Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση, τον εθνικισμό. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό,και να λειτουργεί ως προσωρινή θεραπεία, που καταπραϋνει  τους φόβους μας. Αλλά το κλείσιμο της πόρτας προς τον κόσμο δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει να εξελίσσεται και να αλλάζει», σημείωσε.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τα μάτια μας ανοικτά και να γνωρίζουμε όλους τους νέους κινδύνους. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν ανοίξουμε τα μάτια μας περισσότερο, θα είμαστε ισχυρότεροι. Δεν θα αφήσουμε τον εθνικισμό να μας στερήσει την ευημερία. Αν δεν ενεργήσουμε ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, είμαι πεπεισμένος ότι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσουν τη σταθεροποιητική επιρροή τους», προειδοποίησε ο Μακρόν, ζητώντας να γίνει αποδεκτή μία «νέα μορφή πολυμέρειας». «Ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ συμμάχων δεν είναι ποτέ ορθός», είπε, αναφερόμενος στην ουκ ολίγες φορές απειλητική ρητορική του Τράμπ για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β»

«Με τη μόλυνση των ωκεανών, τη μείωση της βιοποικιλότητας, ασφυκτιούμε, σκοτώνουμε τον πλανήτη μας. Δεν υπάρχει πλανήτης Β», συνέχισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες  να συνεργαστούν με τη χώρα του για να  «αποκαταστήσουν το μεγαλείο του πλανήτη». «Είμαι βέβαιος ότι μια μέρα οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία για το Κλίμα των Παρισίων», από την οποία έφυγαν τον Ιούνιο του 2017. «Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η προστασία των βιομηχανιών είναι πιο σημαντική από την ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πρέπει να βρούμε μια ομαλή μετάβαση για μια οικονομία που θα βασίζεται σε χαμηλές εκπομπές σε άνθρακα» ανέφερε, πριν το καταληκτικό του ερώτημα: «Ποιό είναι ειλικρινά, το νόημα της ζωής μας εάν ζούμε καταστρέφοντας τον πλανήτη και θυσιάζοντας τη ζωή των παιδιών μας; Ποιο είναι το νόημα της ζωής μας αν μειώσουμε τις ευκαιρίες για τα παιδιά και τα εγγόνια μας;». 

«Το Ιράν δεν θα έχει πυρηνικά»

Από την ομιλία Μακρόν δεν απουσίασε ούτε η πολεμική μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. «Δεν μπορούμε απλώς να απαλλαγούμε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτή η συμφωνία δεν καλύπτει όλες τις ανησυχίες, όλες τις ερωτήσεις αλλά δεν πρέπει να εγκαταληφθεί πριν υπάρξει κάτι άλλο έτοιμο». Ο Γάλλος πρόεδρος,  διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν θα έχει ποτέ πυρηνικά όπλα. Ούτε τώρα, ούτε σε πέντε χρόνια ούτε σε δέκα χρόνια». Δήλωσε δε έτοιμος να «δουλέψει» με τον Τραμπ για μια «διευρυμένη και πληρέστερη», καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να «να μην φέρει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Είναι απαραίτητο να σεβαστούμε τη σταθερότητα των κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, μη αναπαράγοντας τα λάθη του παρελθόντος», προειδοποίησε.

Πηγή: Figaro

σχετικα αρθρα