ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Οι συζητήσεις της αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο - «Καίγεται» το σενάριο Γκιουλ

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2018, 17:49 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2018, 14:37
Τουρκία: Οι συζητήσεις της αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο - «Καίγεται» το σενάριο Γκιουλ
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόταση που αφορούσε τον Γκιούλ, άρχισε να δέχεται έντονη κριτική από υποστηρικτές και βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

του Γιάννη Κούσουλα

Το κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP) δηλώνει πως είναι αντίθετο με τις φήμες που υποστηρίζουν ότι θα προτείνει τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υποψήφιο πρόεδρο. Η διάψευση αυτή ήρθε, μετά την καταγγελία υποστηρικτών και βουλευτών του κόμματος, που τον χαρακτήρισαν ως «συνεργάτη και αδελφό» του κατεστημένου ,του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πιο πρόσφατες φήμες άρχισαν να βρίσκονται γύρω από το όνομα του Γκιούλ, συνιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος του ΑΚΡ και πρώην προέδρου πριν τον Ερντογάν, μετά την απόφαση του Ερντογάν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, με στόχο να ξεκινήσει μια νέα ισχυρή προεδρία.

Η πρόταση αυτή που αφορούσε τον Γκιούλ, άρχισε να δέχεται έντονη κριτική από υποστηρικτές και βουλευτές του κόμματος της αντιπολίτευσης, την ώρα που αρκετοί αναλυτές δήλωναν πως το CHP οδηγείται σε μια παγίδα, είτε από μόνο του, είτε από άλλους που θέλουν να καταστρέψουν τις προσπάθειες του κόμματος για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του.

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα της Τουρκίας, αποτελεί μια ιστορική δύναμη της νεότερης Τουρκίας. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως έχασε αρκετό έδαφος από το ισλαμιστικό AKP.

Ο Muharrem Ince, βουλευτής του CHP στην πόλη Γιάλοβα, δήλωσε πως ένας τέτοιος διορισμός θα συσχέτιζε τον Γκιούλ με τον Ερντογάν, καθώς ήταν σύμμαχοι παλιότερα.

«Θέλουμε να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν, για το μέλλον της ειρήνης στην Τουρκία, για την ασφάλεια του έθνους και των παιδιών μας», έγραψε ο Ince στο Twitter.

«Ο συνεργός και αδελφός του Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είναι η επιλογή μας για να απαλλαγούμε από τον Ερντογάν», συμπλήρωσε.

Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρνήθηκε πως έχει επαφές με τον Γκιούλ, αλλά έχει επανειλημμένα συζητήσει για μια πιθανή συμμαχία με το Κόμμα Felicity, που επιθυμεί να τον φέρει στην ηγεσία.

Ο Ozgur Ozel, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, διέψευσε ότι υπήρχαν προτάσεις σχετικά με τον Γκιούλ. «Αρκετά. Έχουμε πλήξει από όλες αυτές τις εικασίες», έγραψε στο Twitter.

«Ο μόνος στόχος εδώ, είναι να δημιουργηθούν συζητήσεις έτσι ώστε να μειωθεί το ηθικό στο CHP. Το CHP δεν είχε ποτέ το όνομα του Αμπντουλάχ Γκιούλ στο τραπέζι. Δεν το έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα το έχει ούτε στο μέλλον», πρόσθεσε.

Από τότε που ο Γκιούλ έφυγε από την προεδρία, ήταν ένας ήπιος επικριτής των πολιτικών του Ερντογάν και πιστεύεται ότι ανησυχεί βαθύτατα για την κατεύθυνση που ακολουθεί η τρέχουσα κυβέρνηση.

Η θητεία του Γκιούλ για την προεδρία το 2007, ήρθε αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη χώρα. Πολλοί τότε καθοδηγήθηκαν από το CHP, που φοβόταν ότι η εκλογή ενός προέδρου με ισλαμικό υπόβαθρο θα απειλούσε τη δημοκρατία.