ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα - Παναμάς γυρίζουν τη σελίδα της διπλωματικής κρίσης

Δημοσίευση 27 Απριλίου 2018, 07:53 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2018, 07:53
Βενεζουέλα - Παναμάς γυρίζουν τη σελίδα της διπλωματικής κρίσης
Facebook Twitter Whatsapp
Οι πρεσβευτές τους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους και οι αεροπορικές συνδέσεις θα αποκατασταθούν

Η Βενεζουέλα και ο Παναμάς συμφώνησαν οι πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους και οι αεροπορικές συνδέσεις να αποκατασταθούν, γυρίζοντας τη σελίδα της διπλωματικής διένεξής τους, ανακοίνωσαν οι δύο κυβερνήσεις την Πέμπτη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Καράκας ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εμπορικές σχέσεις της Βενεζουέλας με τον Παναμά, συμπεριλαμβανομένης κάθε δραστηριότητας της αεροπορικής εταιρείας Copa, ενώ οι δύο κυβερνήσεις αντάλλαξαν κατηγορίες περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, με κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη, οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν ότι θα επαναφέρουν τους πρεσβευτές η μια στην πρωτεύουσα της άλλης, θα «αποκαταστήσουν τις αεροπορικές συνδέσεις» και θα διεξαγάγουν «ανοικτό διπλωματικό διάλογο» σε πνεύμα αμοιβαίου «σεβασμού».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι «δεχθήκαμε την επιστροφή των πρεσβευτών (...) και την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων από αύριο» (σ.σ. σήμερα Παρασκευή), κατόπιν τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ομόλογό του Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

Η κυβέρνηση του Παναμά σε δική της ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να επιδιώξει «εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις» με σκοπό να μην πληγούν οι πολίτες της Βενεζουέλας, μιας χώρας που είναι αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών έγινε δυνατή χάρη στη μεσολάβηση του προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα.

Πηγή: ΑΠΕ