current views are: 6

30 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:08

«Καυτή» απεργιακή εβδομάδα για τον Μακρόν

Στους δρόμους τα συνδικάτα, έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες

Δημοσίευση 13:08’

Στους δρόμους τα συνδικάτα, έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες

Μεταξύ των παραδοσιακών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, των απεργιακών κινημάτων και της πολιτικής διαμαρτυρίας, η γαλλική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια εβδομάδα κοινωνικών αναταραχών.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και το προσωπικό της Air France, απεργούν. Από την αρχή του έτους, η αύξηση της δυσαρέσκειας και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται. Οι πορείες των συνδικαλιστών για τη Πρωτομαγιά, η απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, το κίνημα των υπαλλήλων της Air France και η έκκληση για μια μαζική κινητοποίηση ενάντια στον Εμανουέλ Μακρον από τα συνδικάτα, δημιουργούν «πονοκεφάλους» στη κυβέρνηση και προαναγγέλλουν μια μαζική αντίδραση, που θα έχει ως θέατρο κινητοποιήσεων τους Γαλλικούς δρόμους.

Σε «ενιαία στήριξη για τους κοινούς αγώνες» καλούν τα συνδικάτα, και στη συγκέντρωση θα παρευρεθούν ο Μπενουά Αμόν, ο Πιέρ Λορέν και ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας στην «πλατεία Δημοκρατίας» στο Παρίσι. Οι μαθητές, οι σιδηροδρομικοί, οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, εργαζόμενοι σε γηροκομεία και εργαζόμενοι στο Carrefour και τη La Poste θα μιλήσουν με ηγέτες κομμάτων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το NPA, αλλά και εκπρόσωποι του EELV καθώς και άλλων κομμάτων θα παρευρεθούν στις κινητοποιήσεις.

Τρίτη 1η Μαΐου: Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση

Αν και τα συνδικάτα φαινομενικά θα έχουν ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των σιδηροδρομικών και  των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες, στις κινητοποιήσεις δε θα συμμετάσχουν οι συνομοσπονδίες. Παρά την έκκληση του CGT ( ένα από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα) για μια ενιαία κινητοποίηση τη 1η Μαΐου, πολλά συνδικάτα θα παραστούν χωριστά από τα υπόλοιπα, εκτός από τους αλληλέγγυους που θα παραστούν με το CGT.

Από την πλευρά της, η CFDT (πρώτη ένωση του ιδιωτικού τομέα) του Λοράν Μπέργκερ, διοργανώνει μια «πολιτιστική διαμαρτυρία για τη 1η Μαΐου» με την συνδρομή του CFTC και της UNSA στη κινηματογραφική πρεμιέρα της ιταλικής παράστασης, «7 minuti»  στην οποία θα παραστούν εργαζόμενοι ενός κλωστοϋφαντουργικού εργοστασίου. Το CFE-CGC, εν τω μεταξύ, δεν διοργανώνουν άλλες εκδηλώσεις.

Τα συνδικάτα δεν θα είναι τα μόνα που θα συμμετάσχουν. Το Mili, μια συλλογικότητα με αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική δράση, που πρόσκειται στην άκρα αριστερά, έκανε μια πρόσκληση στο Facebook για να «να ζήσουν μια μέρα στην κόλαση» ο Εμανουέλ Μακρόν και οι συνεργάτες του.

Πέμπτη 3 και Παρασκευή 4 Μαΐου: Απεργία στις μεταφορές

Για δεύτερη φορά, οι απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς και στην εταιρεία Air France, πέφτουν την ίδια μέρα. Χωρίς να περιμένουν την έκβαση των διαβουλεύσεων σχετικά με τις συζητήσεις για το μισθολογικό τους καθεστώς, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τη Πέμπτη 4 Μαΐου το βράδυ, η Inter Air France, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να προχωρήσουν και πάλι στις 3 και 4 Μαΐου με κινητοποιήσεις. Δύο άλλες ανακοινώσεις κατατέθηκαν για τις 7 και 8 Μαΐου. Μια νίκη του «όχι» στο τέλος αυτής της διαβούλευσης θα οδηγήσει στην αποχώρηση του CEO της Air France, Ζάν Μαρκ Ζανεγιάκ ο οποίος είπε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες.

Την ίδια στιγμή, οι σιδηροδρομικοί εργάτες της SNCF ξεκινούν μια διήμερη απεργία κατά της σιδηροδρομικής μεταρρύθμισης. Οι συναντήσεις προγραμματίζονται μπροστά από την στρατιωτική σχολή Place Joffre στο Παρίσι στις 13:00 το μεσημέρι, και ενώπιον των κατά τόπους  νομαρχιακών γραφείων.

Σάββατο, 5 Μαΐου: Νέα καλέσματα για κινητοποιήσεις

Η παράταξη, «η Ανεξάρτητη Γαλλία» του Ζαν Λουκ Μελανσον, καλεί σε ένα μεγάλο εθνικό γεγονός που «θα διακόψει τη πορεία του Μακρόν και θα προασπίσει το μέλλον των δημόσιων υπηρεσιών». Η LFI (αριστερό πολιτικό κόμμα, με πρόεδρο τον Μελανσόν) αναμένει την παρουσία «αρκετών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων» στην εκδήλωση.

Ο στόχος είναι «να μην αφήσουμε έξω τους σιδηροδρομικούς, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων τους τελευταίους μήνες» και «ο σκοπός των κινητοποιήσεων το Σαββατοκύριακο, είναι να επιτραπεί σε όλους τους πολίτες, εργαζομένους και μη να μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά, πράγμα που ίσως τους είναι δύσκολο στο ενδιάμεσο της εβδομάδας», δήλωσε τη Δευτέρα, ένας εκ των συντονιστών για λογαριασμό του LFI Μανουέλ Μποπάρντ. Ωστόσο, η «ένωση-πολιτική σύγκλιση» στην οποία ελπίζουν οι ηγέτες της LFI δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά. Η CGT έχει ήδη αρνηθεί να συμμετάσχει στην πορεία, καθώς και το FO.

O πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέρ Φορ είχε διαβεβαιώσει τη 16η Απρίλη στο France Inter ότι θα είναι  τη 1η Μαΐου, στο δρόμο, αλλά όχι και τη 5η ΜαΪου. «Δεν θέλω να αισθάνομαι ότι είμαστε εκεί και συμμετέχουμε σε μια κίνηση που δεν είναι δική μας». εξήγησε.

Πηγή: Le Figaro


σχετικα αρθρα