Τουλάχιστον πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από τις συριακές δυνάμεις σήμερα στην πόλη Κουσέιρ της επαρχίας Χομς στην κεντρική Συρία, όπου το πρωί ο στρατός με την υποστήριξη αρμάτων μάχης πραγματοποίησε επιχείρηση, δήλωσε ακτιβιστής στην περιοχή αυτή. "Ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πολιτών που προσπαθούσαν να φύγουν προς την περιοχή Μπασατίν σκοτώνοντας πέντε" ανθρώπους, δήλωσε τηλεφωνικά.

Χθες Τετάρτη τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εκ των οποίων οι 17 στη Χομς, επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, μετά την αποχώρηση χθες του στρατού από τη Χάμα, στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα σήμερα συριακά άρματα μάχης εισέβαλαν σε πόλη στρατηγικής σημασίας στον κυριότερο βόρειο οδικό άξονα, ανακοίνωσαν ένας κάτοικος της περιοχής και ακτιβιστές στην περιοχή, κατά την τρίτη ημέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βορειοδυτική επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία για να καταστείλουν την εξέγερση των κατοίκων κατά του καθεστώτος.

"Περίπου 14 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σαρακέμπ σήμερα το πρωί, συνοδευόμενα από 50 λεωφορεία της αστυνομίας, περιπολικά και ημιφορτηγά. Άρχισαν να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως και να καταστρέφουν σπίτια", είπε ο κάτοικος που διέφυγε από τη Σαρακέμπ, η οποία βρίσκεται πάνω στον κύριο οδικό άξονα, 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Αλεξανδρέττας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα οι ακτιβιστές που ζητούν τον εκδημοκρατισμό στη χώρα, στη σελίδα τους στο Facebook καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο Παρασκευή, δηλώνοντας στο σύνθημά τους ότι αρνούνται να "γονατίσουν" απέναντι στην καταστολή του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Στη σελίδα τους "Syrian Revolution 2011" κάλεσαν σε κινητοποίηση με το σύνθημα "Δεν υπακούμε παρά μόνο στο Θεό. Οι γενναίες ψυχές δεν θα γονατίσουν μπροστά στους δεσπότες. Στη διάρκεια του Ραμαζανιού, κάθε μέρα είναι Παρασκευή".

Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες Σύροι κατέβηκαν στο δρόμο για την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού καλώντας τη διεθνή κοινότητα να τούς υποστηρίξει. Η καταστολή της εξέγερσης από το καθεστώς προκάλεσε εκείνη την ημέρα το θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων κοντά στη Δαμασκό και τη Χομς.

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει άκαμπτο στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες και κατηγορεί "τρομοκρατικές οργανώσεις" ότι παρεισφρύουν στους διαδηλωτές, ότι χρησιμοποιούν βία πραγματοποιώντας επιθέσεις εναντίον τους, με σκοπό να προκαλέσουν χάος στη Συρία.

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στη Συρία στις 15 Μαρτίου, η Παρασκευή είναι μια ημέρα μαζικής κινητοποίησης αλλά κατά το μήνα του ραμαζανιού που άρχισε την 1η Αυγούστου, οι ακτιβιστές καλούν καθημερινά σε διαδηλώσεις.

  

TAGS