ΔΙΕΘΝΗ

Ανακοινώνεται και επίσημα η συμμαχία της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν

Δημοσίευση 2 Μαΐου 2018, 17:35 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2018, 17:40
Ανακοινώνεται και επίσημα η συμμαχία της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp

Αυτή η συμμαχία, στην ουσία αποσκοπεί στη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος

Τη συμμαχία τους για τις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσαν, το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (IYI Parti), το Κόμμα Ευδαιμονίας (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP).

Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, αποκαλύπτει πως βάσει της συμφωνίας επί της αρχής στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα κόμματα, η κάθε παράταξη θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές με τον δικό του υποψήφιο και ο υποψήφιος που θα πάρει το πιο υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο θα στηριχθεί και από τα τέσσερα κόμματα στο δεύτερο γύρο των εκλογών με το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κομμάτων να ανακοινώνεται την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι.

Αυτή η συμμαχία, στην ουσία αποσκοπεί στη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος. Επωφελούμενα της νέας νομοθεσίας περί συμμαχίας κομμάτων, με αυτή τη φόρμουλα θα μπορούν και τα μικρά κόμματα που δεν ξεπερνούν το εκλογικό όριο του 10% να εισέλθουν στη βουλή. Πληροφορίες λένε ότι το όνομα της συμμαχίας θα είναι Demokrasi (δημοκρατία) ή Huzur (ηρεμία).

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε πως πρόκειται για μια συμμαχία «ανομιών», σαν ένας γάμος με το ζόρι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι το κίνητρό τους είναι να αντιτεθούν στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα έπρεπε να ονομαστεί «συμμαχία ενάντια στον Ερντογάν» ή «συμμαχία οργισμένων» επειδή συμμάχησαν όσοι είναι οργισμένοι με τον Τούρκο πρόεδρο.

Τα τουρκιά ΜΜΕ, μεταδίδουν πως είναι η πρώτη συμμαχία που γίνεται μεταξύ του CHP και του SP έπειτα από 44 χρόνια από το 1974 που είχαν συμμαχήσει το CHP του Μπουλέντ Ετζεβίτ με το τότε MSP του Νετζμετίν Ερμπακάν, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει την εισβολή στην Κύπρο. Η συμμαχία εκείνη, είχε κρατήσει 11 μήνες.

Το κανάλι ODA TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, αναφέρει επίσης ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι κάτω από 300, το ΑΚΡ θα κάνει ξανά και ξανά εκλογές μέχρι να τους εκλέξει.