current views are: 8

2 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:01

Στην Αμερικανίδα Τζέιν Λουτ ανέθεσε ο ΟΗΕ διερευνητικές επαφές για το Κυπριακό

Δεκτή η επιλογή από τον Νίκο Αναστασιάδη

Δημοσίευση 16:01’

Δεκτή η επιλογή από τον Νίκο Αναστασιάδη

Την Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ επέλεξε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΡΙΚ, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Η Τζέιν Χολ Λουτ έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις εντός των Ηνωμένων Εθνών και έφθασε στην θέση του βοηθού γενικού γραμματέα για τις ειρηνευτικές αποστολές.

Επίσης, διετέλεσε βοηθός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2013.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης απάντησε θετικά στην επιλογή του γγ του ΟΗΕ.

Ακιντζί: Διαπραγματεύσεις μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεκινήσουν «εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ ως έχει και το αποδεχθεί ως στρατηγική συμφωνία» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου ως «non-paper» και δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όπως έχει αναφερθεί από ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ακιντζί υποστήριξε ότι ο γγ του ΟΗΕ έθεσε το πλαίσιο σκεπτόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διέξοδος και ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά ως προς κατά πόσον γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι προνοείται αναλογία 2 προς 1 για αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν επιπρόσθετες ρυθμίσεις για να απαντηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη. Ο Ακιντζί ανέφερε ότι το πλαίσιο προβλέπει κοινά αποδεκτό μηχανισμό έπειτα από μεταβατική περίοδο.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το θέμα της απόσυρσης του στρατού «είναι ακόμη ένα ζήτημα, για το οποίο το πλαίσιο αναφέρει ότι, αν θα γίνει και με ποιο τρόπο, θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο».


σχετικα αρθρα