current views are: 14

3 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:02

Και επίσημα υποψήφιος πρόεδρος ο Ερντογάν

Χρίσμα του AKP στον «προστάτη των καταπιεσμένων»

Δημοσίευση 13:02’

Χρίσμα του AKP στον «προστάτη των καταπιεσμένων»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορίστηκε επίσημα την Πέμπτη υποψήφιος για επανεκλογή στις πρόωρες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι 316 βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έχει συνιδρύσει και διευθύνει ο Ερντογάν, τάχθηκαν στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης υπέρ της υποψηφιότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Ορίζουμε υποψήφιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον προστάτη των καταπιεσμένων»  δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Η υποψηφιόηττα του Ερντογάν θα κατατεθεί επισήμως στις εκλογικές αρχές αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην εξουσία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως αρχηγός του κράτους, ο Ερντογάν θα διεκδικήσει στις 24 Ιουνίου νέα προεδρική θητεία με ενισχυμένες εξουσίες, βάσει συνταγματικής αναθεώρησης που υιοθετήθηκε πέρυσι με δημοψήφισμα.

Ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει κυρίως την υποψήφια ενός νέου σχηματισμού της δεξιάς, του Iyi parti (το Καλό κόμμα), την Μεράλ Ακσενέρ, καθώς και τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) δεν έχει ακόμη ορίσει υποψήφιό του.

Στο πλαίσιο εκλογικής συμμαχίας που συνήφθη ανάμεσα στο AKP και το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, ο Ερντογάν θα είναι ο μοναδικός προεδρικός υποψήφιος των δύο σχηματισμών.


σχετικα αρθρα