Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα οικονομική κρίση δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν για να την αποφύγουν και θα πρέπει να βρούν οι ίδιες λύσεις, δήλωσε σήμερα ο Φρέντρικ Ράινφελτ, πρωθυπουργός της Σουηδίας, μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ.
Οι χώρες αυτές, άφησε επίσης να εννοηθεί ο συντηρητικός ηγέτης, δεν έχουν να κατηγορήσουν παρά τον εαυτό τους επειδή δεν προχώρησαν σε "αληθινές μεταρρυθμίσεις" κατά το παρελθόν, αντίθετα από τις συστάσεις που τους γίνονταν.

"Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι έγκειται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση να βρουν τις λύσεις στα προβλήματά τους", δήλωσε ο Ράινφελτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη.

Οι χώρες αυτές, πρόσθεσε χωρίς να τις κατονομάσει, "δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν".

"Υπάρχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα πολλές συστάσεις, εισηγήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει η μία ή ή άλλη χώρα (...). Θα επιθυμούσα να είχαμε μιλήσει περισσότερο γι' αυτές" κατά τις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, δήλωσε.

"Η αβεβαιότητα προκύπτει όταν μιλάμε πολύ αλλά δεν κάνουμε πολλά", επέμεινε αναφέροντας σε αντίθεση το παράδειγμα της Σουηδίας και των βαλτικών χωρών, οι "συγκροτημένες μεταρρυθμίσεις" των οποίων "απέδωσαν γρήγορα".

Η Σουηδία δεν έχει συνεισφέρει ως τώρα στα σχέδια στήριξης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, αλλά έχει συμμετάσχει σ' αυτά για τη Λετονία, την Ισλανδία και την Ιρλανδία.