Ενας παλαιστίνιος μηχανικός, γεννημένος στη Γάζα, ο οποίος τον Φεβρουάριο συνελήφθη στην Ουκρανία ενώ ταξίδευε νύκτα σιδηροδρομικώς και παραδόθηκε κρυφά στις αρχές ασφάλειας του Ισραήλ, παραδέχθηκε ανακρινόμενος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα Nana-10, ότι βοήθησε να ανασυγκροτηθεί η Χαμάς, ύστερα από την πολυήμερη φονική στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας "Συμπαγές μολύβι"(Δεκέμβριος '08-Ιανουάριος '09).
Σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή, ο Ντιράρ Αμπου Σίσι είπε στους ισραηλινούς ανακριτές, ότι "συνεισέφερε στη μεγιστοποίηση της εμβέλειας των ρουκέτων" που η Χαμάς χρησιμοποιεί, αλλά και "τη βελτίωση της ικανότητάς τους να διαπερνούν τη θωράκιση των αρμάτων μάχης" του Ισραήλ.

Στο Ισραήλ ο 42χρονος Σίσι κατηγορήθηκε ότι "ανήκει στις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ", ενώ διερευνήθηκε η συμμετοχή του "στην ίδρυση της Στρατιωτικής ακαδημίας" της Χαμάς.

Η συνήγορός του, Σεμαντάρ μπεν Νάταν, τόνισε ότι "δεν αποκλείει ο πελάτης της ανακρινόμενος να προέβη σε κάποιες παραδοχές"(...) "αλλά τούτο συνέβη ενώ υφίστατο εντονότατες πιέσεις, που υπάγονται στην πρακτική του βασανισμού".

Στη Λωρίδα της Γάζας, επίσης, εκπρόσωπος της Χαμάς διέψευσε κάθε σχέση του Σίσι με την οργάνωση, χαρακτηρίζοντας συγχρόνως "αβάσιμες" όλες τις συναφείς πληροφορίες των Ισραηλινών.

Ο Ντιράρ Αμπου Σίσι είχε ζητήσει προ μηνών πολιτικό άσυλο από τις ουκρανικές αρχές.

Τρείς άντρες, απο τους οποίους οι δύο μυστικοί πράκτορες, συμμετείχαν στη σύλληψη του Σίσι μέσα στη νύκτα μέσα σε ένα τρένο, από το Χάρκοβο στο Κίεβο. Όμως οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφάλειας (SBU) διέψευσαν μετά τον Φεβρουάριο πολλές φορές ότι "συνέδραμαν να απαχθεί ο Παλαιστίνιος", την ώρα που η αντιπολίτευση στην Ουκρανία υποστηρίζει ότι "στην απαγωγή του Σίσι η SBU συνεργάστηκε με την Μοσάντ".