Οι βρετανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόπτουν την αποστολή μηνυμάτων μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ή των εργαλείων που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για την ανταλλαγή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια επεισοδίων, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Παρόμοιες ενέργειες από άλλες χώρες έχουν επικριθεί έντονα από τη διεθνή κοινότητα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Τότε οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διακόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην μπορούν να οργανωθούν οι διαδηλωτές.

Πολιτικοί και αστυνομία στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι οι "ταραξίες" χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους για να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

"Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τη βιομηχανία για να διαπιστώσουμε αν θα ήταν σωστό να σταματήσουμε την επικοινωνία των ανθρώπων μέσω ιστοσελίδων και υπηρεσιών όταν ξέρουμε ότι σχεδιάζουν βίαιες και εγκληματικές πράξεις", είπε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί πολλά άτομα για τα οποίοα υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποίησαν ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Twitter ή εργαλεία όπως το Blackberry Messenger (ΒΒΜ) για να υποκινήσουν άλλους σε ταραχές.