current views are: 9

8 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:41

Οργή Ερντογάν για το γαλλικό «μανιφέστο» κατά του αντισημιτισμού

«Να απαγορεύσουν και την Καινή Διαθήκη»

Δημοσίευση 12:41’

«Να απαγορεύσουν και την Καινή Διαθήκη»

Επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον των περίπου 300 προσωπικοτήτων της Γαλλίας που υπέγραψαν το πολυσυζητημένο μανιφέστο «εναντίον, του νέου αντισημιτισμού», ζητώντας να ακυρωθούν αποσπάσματα του Κορανίου.

«Καταρχάς, ποιοι είστε εσείς που επιτίθεστε σ’ αυτό που είναι για εμάς ιερό;» δήλωσε ο ισλαμοσυντηρητικός τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω κείμενο «αχρείο».

Στο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα Le Parisien, 300 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τρεις πρώην πρωθυπουργοί, καταγγέλλουν έναν «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».

Ζητούν μάλιστα να χαρακτηριστούν άκυροι από τις θεολογικές αρχές «οι στίχοι του Κορανίου που καλούν για τον φόνο και την τιμωρία των εβραίων, των χριστιανών και των απίστων».

Το κείμενο, το οποίο φέρει επίσης τις υπογραφές καλλιτεχνών, διανοουμένων και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Οι Τούρκοι ηγέτες, οι οποίοι διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα, έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις εναντίον των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν το μανιφέστο.

«Είναι οι ηλίθιοι, οι βάρβαροι […] του 21ου αιώνα. Είναι η Δυτική εκδοχή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)» έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Αναρωτιέμαι: οι υπογράφοντες αυτό το μανιφέστο έχουν διαβάσει τα δικά τους (ιερά) κείμενα;» είπε ο Ερντογάν. «Αν τα είχαν διαβάσει, θα ήθελαν χωρίς αμφιβολία να απαγορεύσουν την Καινή Διαθήκη» πρόσθεσε, υπονοώντας ότι περιέχει αντισημιτικά αποσπάσματα.

Πηγή: ΑΠΕ/AFP


σχετικα αρθρα