Την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των θυμάτων των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Χωρίς να κατονομάσει οποιονδήποτε εκ των εμπλεκομένων στην κρίση, ο Μπαν κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση.

"Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για έναν απαράδεκτα υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λιβύη", αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη.

"Καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση για να μειωθεί στο μέλλον ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των πολιτών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε ερώτηση εάν το μήνυμα αυτό αφορά και το ΝΑΤΟ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι "το μήνυμα αφορά όλες τις πλευρές".

Ο Μπαν είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία άρχισε τον Μάρτιο κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν διατυπώσει επικρίσεις κατά των αεροπορικών επιθέσεων της Συμμαχίας. Η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις αυτές ξεπερνούν την εντολή των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Ο Μπαν είχε προχθές, Τετάρτη, συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Μπαγντάντι Μαχμούντι, στον οποίο εξέφρασε την ανάγκη για προστασία των αμάχων, ενώ τού ζήτησε να γίνουν νέες προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.
TAGS