current views are: 4

9 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:16

Έντονες διεργασίες για το σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης

Συνεχίζεται η προετοιμασία της κυβέρνησης τεχνοκρατών

Δημοσίευση 12:16’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται η προετοιμασία της κυβέρνησης τεχνοκρατών

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Η Λέγκα προσπαθεί να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με τα Πέντε Αστέρια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να μείνει εκτός κυβέρνησης.

Το κύριο εμπόδιο, όμως, είναι ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, o οποίος δεν θέλει να μείνει εκτός κυβερνητικής συμμαχίας.

Σύμφωνα, όμως με την εφημερίδα της Ρώμης Λα Ρεπούμπλικα, αρκετοί σύμβουλοι του «πρώην Καβαλιέρε» άρχισαν να πιστεύουν ότι η λύση «εκλογές αμέσως», είναι λάθος. Διότι η Φόρτσα Ιτάλια, (το ποσοστό της οποίας ήταν ήδη απογοητευτικό τον περασμένο Μάρτιο) μπορεί να υποστεί μεγάλη ήττα.

«Αν θέλουν να σκεφθούν το καλό της χώρας, το κινητό μας είναι πάντα ανοικτό», δηλώνει ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί και επίσημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Λέγκα, από την μεριά της,  έχει ζητήσει ανοικτά από τον Μπερλουσκόνι να επιτρέψει την δημιουργία πολιτικής κυβέρνησης παρέχοντάς της  ενδεχομένως, εξωτερική στήριξη. Αλλά μέχρι τώρα δεν έφτασε το αναγκαίο «πράσινο φως».

Συνεχίζεται η προετοιμασία της κυβέρνησης τεχνοκρατών

Αυτή θα ήταν άλλωστε και η επιθυμία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, o οποίος, συναντώντας γνωστούς ποδοσφαιριστές στο μέγαρο Κυρηνάλιο, θέλησε να τονίσει: «Eγώ είμαι ένας αμερόληπτος διαιτητής, αλλά πρέπει να φέρονται καλά και οι παίκτες». Ένα σαφές μήνυμα προς τα κόμματα και στην στάση που επέλεξαν να κρατήσουν τους τελευταίους δυο μήνες.

«Εγώ θα καταβάλλω προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν ουδέτερες κυβερνήσεις», δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Θα ήθελε μάλιστα να λάβει εντολή για σχηματισμό μιας κυβέρνησης αποκλειστικά και μόνο της κεντροδεξιάς αλλά ο Ιταλός πρόεδρος δεν συμφωνεί διότι η συντηρητική παράταξη δεν διαθέτει την πλειοψηφία των βουλευτών και γερουσιαστών. 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προετοιμασία της κυβέρνησης τεχνοκρατών ή της «ουδέτερης κυβέρνησης», όπως προτιμά να την αποκαλεί ο Ματταρέλλα. Αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, όμως (κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό), οι βουλευτικές νέες εκλογές τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο, θα είναι μονόδρομος. Εκτός και αν  γίνει ένα ξαφνικό, «πολιτικό θαύμα».  

Πηγή: DW


σχετικα αρθρα